Het terrein waar de appartementengebouwen moeten verrijzen, is nu nog een bouwput. Foto: Sander Grootendorst
Het terrein waar de appartementengebouwen moeten verrijzen, is nu nog een bouwput. Foto: Sander Grootendorst

Noorderhaven nadert voltooiing met project ‘Pracht’

Wonen

ZUTPHEN – De laatste ronde van de bouw van Zutphens nieuwe wijk Noorderhaven is ingegaan. Vlak bij de oude Marspoorthaven zijn de werkzaamheden begonnen voor drie appartementencomplexen die gezamenlijk de naam “Pracht” hebben gekregen.

Door Sander Grootendorst

Volgens de bouwers bevindt Pracht zich “op misschien wel het mooiste plekje van Noorderhaven”. Het toetje dus van het hele project. Naar verwachting worden de appartementen in 2025 opgeleverd. Noorderhaven zou dan twee jaar later zijn voltooid dan oorspronkelijk gepland. Zo staat op Wikipedia nog het jaartal 2023 vermeld. 

“Pracht” omvat 74 appartementen en zes “penthouses” op de bovenste verdiepingen. Een goed gevulde portemonnee is wel een voorwaarde om er te kunnen wonen. De koopprijzen variëren van 453.000 euro (begane grond) tot ruim 1,3 miljoen euro (penthouses). 

Als alles af is, heeft Zutphen er met Noorderhaven meer dan elfhonderd woningen bij. Daar wonen naar schatting 2.500 deels nieuwe Zutphenaren. Er zijn met de sloop van de oude volksbuurt aan de Marsweg natuurlijk ook woningen verdwenen, huurwoningen in een vele malen lagere prijsklasse. 

Mogelijk komen worden in een later stadium in Noorderhaven, los van de oorspronkelijke planning, toch nog woningen gebouwd voor mensen die minder te besteden hebben. De gemeente heeft haar oog laten vallen op een terrein aan de Coenensparkstraat, waar momenteel onder meer kringloopwinkel 2-Switch tijdelijk is gevestigd. Of het gaat lukken is allerminst zeker, mede omdat de gemeente flink in de buidel zal moeten tasten om de vervuilde grond schoon te maken. Hierover berichtte eerder de Stentor.

Met de naam “Pracht” verwijst projectontwikkelaar Heijmans bewust of onbewust naar het erfgoedmagazine Zutphense Pracht. De nieuwe appartementen mogen dan nog zo prachtig aan de IJssel gelegen zijn, er moet nog heel veel water door de rivier stromen voordat ze tot het plaatselijke erfgoed zullen worden gerekend.

Informatie: website Noorderhaven 

Bouwvakkers werken in de hitte aan de totstandkoming van de laatste drie appartementengebouwen. Foto: Sander Grootendorst

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld