Janke en Eeuwe Kuiper, Peter van Veen en Silvester en Magda Brodej voor appartementengebouw De Bres in Noorderhaven waar zij al tien jaar met veel plezier wonen. Foto: Rudi Hofman
Janke en Eeuwe Kuiper, Peter van Veen en Silvester en Magda Brodej voor appartementengebouw De Bres in Noorderhaven waar zij al tien jaar met veel plezier wonen. Foto: Rudi Hofman

Bewoners van eerste uur willen nooit meer weg uit Noorderhaven

Wonen

ZUTPHEN - In Het Pakhuis is dinsdagavond gevierd dat tien jaar geleden de eerste huurders van appartementencomplex De Bres de sleutels kregen. Hiermee waren zij samen met de huurders van het Blokhuys officieel de eerste bewoners van Noorderhaven. Enkele dagen voor dit jubileum sprak deze krant uitgebreid met vijf bewoners van het eerste uur. Zij hebben met eigen ogen gezien hoe de wijk - zelf geven ze de voorkeur aan ‘stadsdeel’ - beetje bij beetje vorm kreeg. Noorderhaven telt inmiddels al zo’n 11.00 woningen. Hamvraag is of de vijf het nog altijd naar hun zin hebben...

Door Rudi Hofman

Voor het interview met vijf Noorderhaven-pioniers, vier zeventigers en een zestiger, hebben we afgesproken in het appartement van Silvo en Magda Brodej in De Bres aan Groote Bolwerk. Naast Magda en Silvester zijn Eeuwe en Janke Kuiper en bovenbuurman Peter van Veen aangeschoven voor een gezellige terugblik op tien jaar Noorderhaven. Over heel veel zaken ten aanzien van zowel hun woongebouw als het stadsdeel zijn zij zeer positief. De vijf schromen niet om ook enkele verbeterpunten en wensen te benoemen.

Uitzicht veranderd
Het is nu nauwelijks meer voor te stellen, maar Magda en Silvester keken tien jaar geleden fraai uit over de IJssel. Sinds een aantal jaren verspert hoogbouw hun uitzicht. Dit gebouw is, zo vertelt Magda, uiteindelijk wel wat lager geworden dan de bedoeling was, zodat er toch nog voldoende licht het appartement binnenvalt. Zij en haar man Silvester wonen net als bovenbuurman Peter van Veen in het sociale huur-gedeelte van De Bres. Janke en Eeuwe zitten in een appartement in de vrije sector. “Wij keken eerst op de bouwketen van Heijmans en zagen de trein naar Deventer rijden”, vertelt Janke lachend.

De vraag of de pioniers wisten hoe Noorderhaven zich zou ontwikkelen, wordt door Eeuwe bevestigend beantwoord: “We wisten dat het hele Reesinkterrein zou worden volgebouwd. Dit is nu stadsdeel Noorderhaven en daar zijn we ook best trots op. We wonen hier met geweldig veel plezier.”

Industrieel erfgoed
Peter noemt de verscheidenheid aan woningtypes en de combinatie van wonen, werken en recreëren (denk aan horeca en de bioscoop, red.) in Noorderhaven als belangrijke pluspunten. Hij vindt het ook mooi, zo zegt hij, dat veel industrieel erfgoed behouden is gebleven zoals de Zutphensche Broodfabriek, de Reesinkhal, Het Koelhuis en Het Pakhuis. “We zeggen wel eens het is hier nieuwbouw die eruitziet als destijds.”

Spreekbuis
Het Pakhuis is de plek waar de door een aantal bewoners van De Bres opgerichte bewonerscommissie haar vergaderingen houdt - hier vond op 2 april ook de viering van tien jaar De Bres plaats. De bewonerscommissie is volgens de vijf de spreekbuis van bewoners richting Woonbedrijf ieder1. Over het contact en de samenwerking met Ieder1 zijn de bewoners zeer te spreken. Concrete resultaten die overleg heeft opgeleverd, zijn bijvoorbeeld de installatie van screens (zonder huurverhoging), de komst van cameratoezicht en verfraaiing van het trappenhuis met enorme foto’s en planten.

De bewonerscommissie zorgt er verder voor dat belangrijke informatie alle bewoners (tijdig) bereikt. De meesten zitten ook in de bewonersapp. Die is bijvoorbeeld handig als iemand een hulpvraag heeft. Net als de vijf pioniers bestaat het overgrote deel van de De Bres-bewoners inmiddels uit senioren. In het begin was dit meer gemêleerd. “We vormen samen best een hechte groep”, klinkt het eensgezind. Dit blijkt onder meer uit het feit dat De Bres een eigen klusgroep heeft.

Supermarkt
De nabijheid van het station en de Zutphense binnenstad maken het wonen in Noorderhaven extra plezierig. Is er dan helemaal niets op het jongste stadsdeel aan te merken? Hebben de bewoners alles wat hun harten begeert? Nou, dat blijkt nou ook niet helemaal het geval. Een grote wens van veel bewoners is de komst van een supermarkt. Verder hopen zij dat de gemeente werk maakt van een betere verkeersafwikkeling en het afvalprobleem aanpakt.

Het is volgens Janke ‘niet te geloven hoeveel mensen in Noorderhaven tegen het verkeer inrijden’, dus zich niet houden aan het ingestelde eenrichtingsverkeer. Wat het afvalprobleem betreft, gaat het om het misbruik van ondergrondse vuilcontainers door zowel particulieren als bedrijven. Beide thema’s zijn aangekaart bij de gemeente. Verder hopen de bewoners dat na tien jaar wachten eindelijk eens het beloofde waterplein tegenover De Bres wordt gerealiseerd.

Hoge rapportcijfers
Deze minpuntjes doen niets af aan het grote woongenot dat de vijf pioniers ervaren. Gevraagd naar hun rapportcijfer voor Noorderhaven geven zij viermaal een 9 en één keer een 9+. Alle vijf hopen ze hier heel oud te mogen worden. Als slotakkoord zegt Peter: “Ik wil hier uitgedragen worden.”

Speciaal voor de viering van het tienjarig jubileum maakte Gerrit Bouma deze fraaie dronefoto. Foto: Gerrit Bouma.
De Bres bestaat uit 31 huurappartementen waarvan het overgrote deel sociale huur. Foto: Rudi Hofman

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant