De vernieuwde Schupstoel. Foto: gemeente Zutphen

De vernieuwde Schupstoel. Foto: gemeente Zutphen

Opening Schupstoel zaterdag 18 juni

Wonen

ZUTPHEN - De werkzaamheden aan de Schupstoel in Zutphen zijn klaar.  Wethouder Rick Verschure opent het plein officieel op zaterdag 18 juni om 11.00 uur. Iedereen is welkom om erbij te zijn.

Na de officiële opening om 11.00 uur draagt dichter Hanz Mirck een gedicht voor dat hij speciaal voor de Schupstoel schreef. Ook de rest van de middag staat in het teken van de opening. Zo staat er onder meer een ijskraam (op=op) en is er een verrassingsact. Het programma duurt tot 15.00 uur. 

Herinrichting
De geschiedenis van het plein is verwerkt in het gedicht rondom de Schupstoel en er is ruimte voor terrassen. Ook zijn bomen geplant die verkoeling geven tijdens warme dagen.

De gemeente heeft de afgelopen (corona)jaren gewerkt aan een herinrichtingsplan voor de Schupstoel. Er zijn zoveel mogelijk ideeën en wensen bij verschillende belanghebbenden opgehaald. Bureau BDP heeft het ontwerp gemaakt. Bij het ontwerpen van de nieuwe inrichting is rekening gehouden met de volgende punten:

- Creëren van rust en samenhang: door het weghalen van overbodig straatmeubilair en het maken van een overzichtelijk ontwerp.
-Historische karakteristiek van de ruimte beter zichtbaar maken: door een historische stoepzone langs de westelijke gevels en een bijzondere plek bij de middeleeuwse waterput.
- Flexibiliteit in gebruik mogelijk maken: met ruimte voor terrassen en de mogelijkheid voor een tijdelijk podium voor evenementen.
- Klimaatadaptief ontwerpen: met ruimte voor waterinfiltratie (zodat water kan wegzakken in de bodem), onderhoudsvriendelijk groen dat de biodiversiteit bevordert en bomen voor verkoeling tijdens de warme dagen.

Waarom deze nieuwe inrichting? Het intieme en karakteristieke pleintje de Schupstoel is een belangrijk deel van de historische binnenstad en kent een rijke geschiedenis. Het gebied ligt midden in het voetgangersgebied: een goede reden om  het plein een eigen identiteit te geven passend in de historische binnenstad. 

Verbeteringen waren ook gewenst vanwege een aantal problemen op het plein: fietsoverlast, busjes, het slecht bereikbaar zijn van winkels, onvoldoende zichtbaarheid van de panden door de fietschaos en de leegstand.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld