Feest op de Walter Gillijnsschool. Foto: Saskia Snippe
Feest op de Walter Gillijnsschool. Foto: Saskia Snippe

Walter Gillijnsschool en Jenaplanschool De Hoven vieren 100 jaar Jenaplan

Onderwijs

ZUTPHEN - Vrijdag 26 april was het groot feest op de Walter Gillijnsschool en Jenaplanschool De Hoven in Zutphen. De scholen vierden het 100-jarig bestaan van het jenaplanonderwijs. Op de Walter Gillijnsschool stond de hele dag in het teken van circus. Alle leerlingen studeerden onder de bezielende leiding van Jeugdcircus Pavarini en ouders allerlei circusacts in. Aan het einde van de dag gaven de leerlingen een circusvoorstelling voor alle ouders en andere belangstellenden. 

Op Jenaplanschool De Hoven verzorgde Grote Broer Kunsteducatie workshops Streetbeats. Hierbij leerden de leerlingen om met drumstokken op emmers een muzikale sensatie neer te zetten. Zij gingen in groepen aan de slag en gaven aan het einde een heus concert. 

Het enthousiasme spatte ervan af op beide scholen en zelfs de zon liet zich regelmatig zien!
Wie jarig is trakteert: voor elke leerling was er een tompouce met de tekst ‘100 jaar Jenaplan’.

Het jenaplanonderwijs werd op 22 april 1924 opgericht door Peter Petersen uit de Duitse stad Jena. Het was vernieuwend, omdat de belevingswereld van het kind centraal staat. Er wordt niet vanuit een onderwijsprogramma gewerkt, maar gekeken naar wat kinderen nodig hebben om te leren. Het kringgesprek is misschien wel het bekendste element van Jenaplanonderwijs: de groep komt samen en bespreekt de planning van de dag, een krantenartikel, of een nieuw project. Ook de themasluiting, waarin kinderen op het podium samen laten zien wat ze geleerd hebben, is een belangrijk element van het Jenaplanonderwijs.

Feest op de Jenaplanschool De Hoven. Foto: Saskia Snippe

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant