Op de bordjes bij de entree aan de lommerrijke Warkenseweg zijn de woorden 'Camping Warnsveld' nog vaag te lezen. Foto: Sander Grootendorst

Op de bordjes bij de entree aan de lommerrijke Warkenseweg zijn de woorden 'Camping Warnsveld' nog vaag te lezen. Foto: Sander Grootendorst

Buurt: ‘Huisjespark Warkenseweg veel te grootschalig’

Maatschappij

WARNSVELD/WARKEN – Het buitengebied van Warnsveld krijgt het voor de kiezen. Twee wereldwijd opererende ondernemingen hebben hun oog laten vallen op de buurtschap Warken en omgeving. Hamburgerrestaurant McDonald’s wil een McDrive op de plek van restaurant ’t Ooievaarsnest en Yoko Village wil een tweede huisjespark (er is al eentje in... Costa Rica), waartoe het grond heeft aangekocht langs de Warkenseweg, een zijweggetje van de N346 tussen Zutphen en Lochem.

Door Sander Grootendorst

De omwonenden zijn er zacht uitgedrukt niet blij mee. Waarbij moet worden aangetekend dat wat hen betreft de fastfoodketen er helemaal niet hoeft te komen, terwijl ze “op zich niet tegen” de vestiging van Yoko Village zijn, maar het moet,wel een heel stuk kleinschaliger, “passend bij het coulissenlandschap dat het buitengebied hier kenmerkt”. Zoals dat gold voor Camping Warnsveld, die nu plaats maakt voor Yoko Village.

Woordvoerder Robert Bunt maakte dat vorige week namens de omwonenden duidelijk op het ‘sprekersplein’, de maandelijkse bijeenkomst van insprekers en gemeenteraad in de Burgerzaal. Hij woont zelf vlak in de buurt, aan de onverharde Rietgerweg, die uitkomt op de Warkenseweg. De omwonenden hebben ook een brief naar de raad gestuurd waarin ze hun bezorgdheid uiten.

Bunt: “We hebben het over de transformatie van een camping naar een grootschalig huisjespark met semipermanente bewoning. Het aantal geplande huisjes was eerst een stuk groter, maar is al teruggebracht naar 63.” Nog altijd veel te veel, aldus de buurt. “Het geeft een te grote verkeersdruk op dit stiltegebied. Allemaal auto’s die over de smalle weg moeten en ergens moeten parkeren.”  Er leven uilen en andere zeldzame roofvogels, er vliegen vleermuizen rond, kortom: ook de kwetsbare natuur in deze omgeving kan zo’n ingreep in het landschap, zo’n toename van licht en geluid, niet aan, betoogde Bunt. “Dit is een vorm van verstedelijking die je niet moet willen.”

Landbouw
Daar komt bij dat er in Warnsveld en omstreken al zoveel recreatie is: Bunt gaf een opsomming van de verblijfsmogelijkheden. Ook de aanwezigheid van landbouwfuncties kaartte hij aan. Een proef op de som op een zonnige maandag in mei: op de fiets moest ik nabij voorheen Camping Warnsveld één keer de berm in voor een landbouwvoertuig en twee keer strak langs de kant voor personenauto’s, waarvan er één snelheidsduivel. Meerdere fietsers maakten gebruik van de Warkenseweg, een landschappelijk aantrekkelijke binnendoor-route richting Vorden. Vogels zongen volop; sommige daarvan (spreeuwen, kwikstaartjes) waagden zich zelfs op het asfalt.

Het werd op het ‘sprekersplein’ niet geheel duidelijk hoe het nu verder gaat. De omwonenden houden de ontwikkelingen in de peiling, staanin contact met de gemeente Zutphen en met Provinciale Staten. Voor de buurt én voor de gemeente is het wachten is op het definitieve plan van de initiatiefnemers, die oorspronkelijk aankondigden het park in juni 2024 te willen openen. Dat wordt bij lange na niet gehaald.

Op de website van Yoko Village is sprake van “een concept waarbij de communitygedachte centraal staat en waar gasten komen om te werken (digital nomads) en te ontspannen”. In de pen zitten “een zwembad, een yogaruimte, een sportschool, een ontmoetingsruimte, een biologische boerderij, een speeltuin, een voedselbos en een gemeenschappelijk restaurant”. “Yoko Village draait om het welzijn van de bewoners en het samen bouwen aan een creatieve en productieve co-working community. We weten waar remote werkenden behoefte aan hebben en bieden een perfecte balans tussen werk en ontspanning.” Afgaande op de woorden van de buurtbewoners moet de vraag allicht zijn hoe zo’n ‘community’ zich laat rijmen met de al aanwezige gemeenschap (inclusief landbouw en natuur) in en rond de eeuwenoude buurtschap Warken.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant