Dragqueen Rose Murphy. Foto: Pascale Drent

Dragqueen Rose Murphy. Foto: Pascale Drent

Dragqueen Rose Murphy schrijft lied voor Zutphen Pride

Muziek

ZUTPHEN - Overdag staat Eric Knijpstra in zijn cadeaushop ‘De Winkel Met De Huisjes’. Maar naast het werk in de cadeauwinkel, staat hij als zijn alter-ego Rose Murphy regelmatig op de hoge hakken voor volle zalen en schrijft en produceert hij liedjes voor zichzelf onder de naam DragPalace. Toen Rose Murphy werd gevraagd om tijdens Zutphen Pride zijn muzikale bingo te presenteren, gaf het thema ‘verbinding’ inspiratie om een lied te schrijven. En het lied Unity In Diversity (We Will Shine) werd geboren.

“Het lied gaat over acceptatie, inclusiviteit en het omarmen van diversiteit. Het benadrukt het belang van verbondenheid en begrip tussen mensen, ongeacht hun achtergrond of ervaringen”, aldus Murphy. “Wij kennen allemaal wel het gevoel om anders te zijn of ons buitengesloten te voelen. Dat kan zijn door verschil in geloof, achtergrond, ethniciteit, gender, ervaring, ziekte of leeftijd. Ieder navigeert door een gepolariseerde wereld waarbij ieder die buiten de norm valt wordt veroordeeld. En dat kan tot onbegrip en eenzaamheid leiden. Toch schept juist dat overeenkomstige gevoel van ‘er niet bij horen’ een band. De buitenbeentjes zoeken elkaar op en vinden troost en begrip bij elkaar. Wanneer wij naar elkaar luisteren en open staan, voelen wij ons gesterkt en staan wij er niet meer alleen voor.”

Op de vraag of Murphy zichzelf buitengesloten voelt antwoordt ze: “Ik ken het gevoel om er niet bij te horen. Mijn beroep als dragqueen artiest heeft daar zeker mee te maken. Ik ben een van de weinige live zingende dragqueens in Nederland. Onder de dragqueens is playbacken nog steeds de norm. En als zanger val ik ook best wel uit de toon. Dus ik hang tussen twee werelden in. Maar ik heb door ervaring wel ontdekt dat dit ook mijn kracht is”. Dit blijkt wel uit het feit dat Rose Murphy eind vorig jaar in Theater Orpheus met een muzikale discoshow op de planken stond en vijf jaar geleden heeft ze in Hong Kong op het podium gestaan met haar show.

Alhoewel ik het lied heb geschreven voor Zutphen Pride, heb ik gemerkt dat het thema universeel is

“Alhoewel ik het lied heb geschreven voor Zutphen Pride, heb ik gemerkt dat het thema universeel is. Ik heb het lied laten horen aan een aantal vrienden buiten de LHBTQ+ gemeenschap en iedereen kon zich vinden in de boodschap. Laten we vooral naar elkaar luisteren en ons niet focussen op onze verschillen. Kijk vooral naar de overeenkomsten in diversiteit. Dan pas zullen we stralen.”

Erwin Vogelaar van Zutphen Pride reageert enthousiast op het lied: “We zijn blij dat ons thema ‘verbinding’ nu al zoveel inspiratie oplevert. We gaan er op 8 juni samen met Rose Murphy en vele anderen een mooie dag van maken.”

Het lied ‘Unity In Diversity (We Will Shine)’ van Dragpalace komt uit op 24 mei en is vanaf dan te streamen op alle muziekplatforms.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant