In dit blok schuin tegenover het NS-station in Zutphen vestigen zich volgend jaar diverse ondernemers. Pandeigenaar Faried Al-Qarwani hoopt in het tweede deel van 2022 een Iraans-Koerdisch restaurant te kunnen openen.

In dit blok schuin tegenover het NS-station in Zutphen vestigen zich volgend jaar diverse ondernemers. Pandeigenaar Faried Al-Qarwani hoopt in het tweede deel van 2022 een Iraans-Koerdisch restaurant te kunnen openen.

Ondernemer Faried maakt van saai blok aan Basseroord/Stationsplein een bruisende locatie

Wonen

ZUTPHEN - Basseroord in Zutphen komt steeds meer tot leven. Dit jaar hebben zich hier Burgertime, Mexicaans restaurant Los Burros, kapper Hair by Simon en een (tijdelijke) kledingzaak gevestigd. Gameshop Haniel zit al langer in dit blok en supermarkt Roza is iets opgeschoven en heeft een grotere ruimte betrokken. Supermarkteigenaar/vastgoedondernemer Faried Al-Qarwani is ervan overtuigd dat in het blok in 2022 ook aan de zijde Stationsplein volop bedrijvigheid ontstaat.

Door Rudi Hofman

Al-Qarwani (50) is eigenaar van het volledige blok minus de elf appartementen tegenover de ING-bank aan het Stationsplein. Hij heeft zich ten doel gesteld aan weerszijden, dus aan Basseroord/Gasthuisstraat en Stationsplein, leven in de brouwerij te brengen. Nu zijn er zes units beschikbaar voor onder meer detailhandel en horeca, dat aantal gaat hij uitbreiden tot twaalf. Afgelopen week is een begin gemaakt met het doorbreken van de lange, saaie ‘tegeltjesmuur’ van het blok aan het Stationsplein. Hierachter komen zes nieuwe units. Zeker is al de komst van een eetgelegenheid, falafelzaak en beautycentrum. Belangstellenden voor de resterende units kunnen zich melden bij Eggink Maalderink Garantiemakelaars Zutphen, zegt Faried.

Nieuwe ‘keuken’ 
Als kers op de kaart hoopt de bevlogen ondernemer in het tweede deel van 2022 een Iraans-Koerdisch restaurant te openen aan de zijde van Basseroord (op de plek waar nu de tijdelijke kledingzaak zit). Net als voor zijn andere plannen - Faried mag ook twee appartementen realiseren aan de kant van Scapino - heeft hij hiervoor de vergunningen rond. Liefhebbers van de Iraans-Koerdische keuken zijn nu nog aangewezen op steden als Arnhem of Amsterdam. Straks kunnen zij dus ook terecht in Zutphen.

Uitdaging
Wat drijft Al-Qarwani om zich zoveel op de hals te halen en zijn nek uit te steken? “Ik zie het als een mooie uitdaging. Al twintig jaar ben ik bezig met mijn supermarkt en daar loop ik ook nog dagelijks rond. Gelukkig beschik ik over goed personeel waardoor ik tijd overhoud om andere dingen te doen. Zestig procent van alle werkzaamheden doen wijzelf. Het lijkt wel of we een soort aannemingsbedrijf zijn geworden”, zegt de geboren Irakees lachend.

Aanwinst
Harm Wolf van Maison Wolf assisteert Faried Al-Qarwani in het bouwmanagement. Hij is zeer enthousiast over wat zijn opdrachtgever op deze locatie allemaal aan het doen is: “Je krijgt een mooie beleving aan beide kanten van dit blok. We zorgen ook voor een elegante uitstraling. Het wordt in mijn ogen echt een multiculturele aanwinst voor Zutphen.” Met zijn supermarkt Roza heeft Faried hier vele jaren geleden al de aanzet toegegeven. Roza kenmerkt zich door de grote verscheidenheid aan levensmiddelen: “Ik verkoop geen standaardproducten maar heb een internationaal aanbod variërend van de Aziatische tot de Arabische keuken. Als een van de weinigen in de regio verkoop ik ook honderd procent halalvlees.”

Aan de zijde Basseroord/Gasthuisstraat is dit jaar al flink wat bedrijvigheid bijgekomen. Foto: Rudi Hofman
De eerste kozijnen voor de nieuwe bedrijfsunits aan de zijde van het Stationsplein zijn afgelopen week geplaatst. Foto: Harm Wolf
Faried Al-Qarwani. Eigen foto

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld