Afbeelding

Hout kloven

Opinie

De telefoon gaat. “Hey Bombeld, kun je nog een beetje brandhout gebruiken. Ik heb een mooie eik op mijn terrein afgeleverd gekregen en daar zitten heel wat kuubs in. Maar je moet het wel zelf even kloven.” Kijk, dat gebeurt nu niet iedere week. Ik krijg kachelhout aangeboden. En net op het moment dat de achtermuur van het houthok steeds meer zichtbaar begint te worden.

Met de zeer grillige energieprijzen, maakte de familie Bombeld de afgelopen winter weer regelmatig gebruik van de houtkachel. Het zwarte gevaarte met twee deurtjes waarvan het glas altijd onder het roet zit, staat al ruim 20 jaar in de woonkamer. Heel handig is het allemaal niet. Ik moet slepen met hout, het duurt best lang voordat de kachel warm is en de temperatuur is verdraaid slecht te regelen. Soms loopt de temperatuur in de kamer op tot rond de 32 graden en gebruiken we de deur naar de koude gang als thermostaat. Maar zo’n houtkachel heeft ook een bijzonder voordeel: het wordt altijd zo’n heerlijk rommeltje rond het apparaat. Ik vind het geweldig, mevrouw Bombeld iets minder.

En zo beland ik zaterdagmorgen om 8 uur met mijn klusjesman op een erf in het buitengebied van Vorden. We beginnen met de eerste ronde koffie. Al snel wordt mij duidelijk hoe de boom op het erf komt. De enorme eik stond precies tussen het erf en de openbare weg. Een week eerder viel de boom op een avond spontaan om. De brandweer zaagde het gevaarte in stukken en maakte de weg weer vrij. Toen de volgende dag een ambtenaar kwam kijken was de deal snel gemaakt. De ambtenaar zorgt voor een nieuw verkeersbord en de boer zorgt voor het opruimen van de boom. Iedereen vindt het een goede deal.

Hoewel het in de ochtend nog fris is belooft het een prachtige zonnige dag te worden. De boer zaagt schijven op de door mij gewenste lengte en mijn hulp en ik rollen de schijven naar de kloofmachine. Het is een heerlijke ochtend. Om tien uur is er koffie en trakteer ik op appeltaart. Het wordt warmer, de jas gaat uit. Stilzwijgend werken we in een dag ruim drie kuub hout weg. Het is een heerlijke klus. Inmiddels zijn de houtblokken bij mij thuis bezorgd. Nu is het nog een kwestie van kruien naar- en stapelen in het houthok. En dan kunnen we er hopelijk weer een paar jaar tegen.

De wet van het hout geldt overigens nog steeds. Van iedere boom wordt je drie keer warm. Eerst van het kappen en opruimen, dan van het kloven en tenslotte als de fik erin gaat. Die eerste twee rondes kunnen we inmiddels bevestigen. De komende winter gaan we de laatste ervaren.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant