Afbeelding

Vreemde vogels

Opinie

Ik was aangenaam verrast toen ik de afgelopen week het definitieve telrapport van de Volgelwerkgroep Zutphen in mijn mailbox kreeg. Op maar liefst 25 pagina’s worden de telgebieden en telresultaten aangegeven van de januaritelling 2024. De vogelaars tellen jaarlijks in 68 gebieden in en rond Zutphen. En om een langjarig beeld te krijgen krijg ik ook nog de resultaten van de afgelopen zeven jaar. Ik ben benieuwd.

De meest voorkomende vogels in ons gebied zijn watervogels. De top 3 in de regio Zutphen bestaat al jaren uit de Kolgans, de Kokmeeuw en de Grauwe Gans. Deze drie soorten nemen iets meer dan de helft van alle vogels in ons gebied in. De Kolgans staat eenzaam aan kop met 35,5%.

Maar mijn belangstelling gaat vooral uit naar zeldzame vogels. Komen er af en toe nog een paar bij, of gaat het dramatisch? Om maar direct met de deur in huis te vallen, het gaat uitstekend. Misschien wel met dank aan de klimaatverandering. Er zijn dit jaar vier soorten verdwenen en tien nieuwe soorten bijgekomen met namen als Cetti’s Zanger, Kleine Zwaan, Kneu, Nonnetje en de Zwarte Roodstaart. De Kleine bonte Specht staat dit jaar ook weer op het lijstje, zijn grote broer zit al jaren gewoon bij ons in de tuin. Met het aantal spechten gaat het al jaren uitstekend. Zowel de Groene Specht als de Grote Bonte Specht verdubbelden de afgelopen zeven jaar in getelde aantallen.

Terwijl ik door de kaartjes scrol vallen mij verschillende dingen op. De roofvogel de Buizerd wordt heel evenwichtig over het hele telgebied gezien. Van de Grauwe Gans en de Grote Canadese Gans zitten er wel heel veel in de bebouwde kom van Zutphen, terwijl de nummer 1, de Kolgans de bebouwde kom volledig negeert. Landelijk gezien neemt het aantal water- en moerasvogels in dorpen en steden toe. In Zutphen zelfs fors. Van de stadse watervogel de Grote Canadese Gans werden er in het jaar 2018 nog 117 geteld en in 2024 612. De Grauwe Gans steeg van 5632 naar 7040 en de krakeend van 114 naar 2066. De landelijke vogelvereniging SOVON denkt dat dat komt doordat de waterkwaliteit flink is verbeterd. Dat is goed nieuws, alleen ligt er nu wel poep op de stoep.

En tenslotte kijk ik nog even naar twee huisgebonden vogels waarmee het landelijk niet goed gaat. Deze fladderaars maken nesten in onze huizen, bijvoorbeeld onder de pannen. En met al dat isoleren blijft er weinig nestruimte over. Maar niet in Zutphen. Het aantal waargenomen Huismussen stijgt in zeven jaar van 2213 naar 2716. En de Spreeuw stijgt zelfs van 2030 naar 5553.

De Vogelwerkgroep Zutphen zal vast tevreden zijn met deze mooie aantallen. Nog bedankt voor het delen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant