Afbeelding

Voorjaarsperikelen

Opinie Columns

Het is begin maart en het voorjaar gluurt voorzichtig om de hoek. En dat was het afgelopen weekend goed te merken. Vrijdag, zaterdag en zondag vormden samen het eerste lange zonnige weekend van het jaar. De eerste bomen staan in bloei en bij verschillende struiken zijn de eerste blaadjes te zien. Bij mevrouw Bombeld begint het dan al snel te kriebelen. Zaterdag was dan ook onze eerste gezamenlijke tuindag, wetende dat er nog velen zullen volgen.

Mijn eerste tuinopdracht luidt: houd de kippen op afstand van al die struiken die gaan uitlopen. Na meer dan 20 jaar hebben onze Wyandotte krielen plaatsgemaakt voor het ras Sussex. De Wyandottes waren om de haverklap broeds en met geen enkele diervriendelijke aanpak uit de legnesten te krijgen. En in de broedse periode stoppen ze ook nog met het leggen van eieren. Daar komt overigens niets uit, want we hebben geen haan. Zo’n kraaiend geval staat al snel aan de basis van onmin met de buurt. Hoewel er niets mis is met een stevige heer die de dames een beetje onder controle houdt. Zo werkt dat in de dierenwereld, waar in veel gevallen slechts plaats is voor de sterkste.

Bij de bouwmarkt koop ik twee rollen gaas en twintig kunststof prikkers om een mooi cirkeltje rond de struikjes te creëren. Onze kippen zijn namelijk in staat om ieder groen blaadje of bloempje onmiddellijk te verorberen. Hoewel de uitloopren meer dan 100m2 groot is krijgt het drietal het voor elkaar geen enkel grasspietje of plantje te laten groeien. Mevrouw Bombeld is er helemaal klaar mee en ik krijg opdracht een onzichtbare maar stevige omheining te plaatsen.

Wij concentreren ons op de bodem, maar ook boven onze hoofden wordt volop gewerkt. De eksters vliegen af en aan met takken voor een nieuw nest en een eekhoorn duikt herhaaldelijk een speciale nestkast in die ik twee winters geleden vakkundig heb gemaakt. Tot op heden met weinig succes, er hebben nog geen jongen ingezeten. De boomspringers krijgen nog één jaar de kans, als ze het huisje opnieuw overslaan timmer ik in het najaar een nieuwe kast.

Als de tuinklussen zijn geklaard haal ik de zomerfietsen uit het schuurtje. De kettingen zijn licht verroest en krijgen een laagje olie. Ik poets het frame en de velgen. En de banden worden weer op voldoende spanning gebracht. Als het de komende weken opnieuw mooi weer wordt stappen we op de fiets.

En dat gebeurt sneller dan verwacht. Zaterdagavond app ik mijn fietsmaatje ‘Morgen wordt het mooi zonnig weer, heb je de fiets al gepoetst?’ Binnen enkele minuten komt er antwoord. ‘Hier is alles geregeld. Morgenvroeg ben ik om tien uur bij je.’ Heerlijk, het voorjaar is begonnen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant