Afbeelding

Zutphense oudejaarsconference

Opinie

Ons Hanzestadje is weer een creatief platform rijker. Op woensdagavond 28 december is er versneld een nieuwe website de lucht in gegaan. Onder de frisse naam IJssel Express mogen creatieve, kritische en betrokken mensen hun mening delen. De aller, allereerste bijdrage is de Zutphense Oudejaarsconference met een terugblik op voornamelijk de Zutphense politiek. Maar dat niet alleen, roddelkoning Paul Bombeld krijgt er flink van langs, net als het maandelijkse advertentieblaadje Contact. Maandelijks? De grappenmaker vertelt waarom. Ik adviseer u deze conference vooral te lezen. Wat wel bijzonder is: de Zutphense auteur Konrad van Achterveld is al bijna vijf eeuwen geleden overleden. 

Ik kreeg de tip over de nieuwe website van een oplettende lezer. Heel attent. Het aanbod op IJssel Express is nog schraal, de Zutphense Conference is tot nu toe de enige bijdrage. De 21 leesminuten leestijd beginnen met excuses. De auteur meldt dat hij niet de eerste keuze is om een terugblik op het voorbije jaar te schrijven. Eigenlijk moet een bekende Zutphenees dat doen, maar Jochem Myjer heeft het door liefdesverdriet laten afweten en Harm Edens doet niks voor niks. En daarom is het goed dat hij het niet doet.

En dan gaat de grappenmaker van start. De burgemeester krijgt op haar donder omdat ze een visbakkende ‘Jan van de Krent’ op het industrieterrein het leven zuur maakt en de media moet het ontgelden. Omroep Gelderland weet Zutphen niet te vinden, De Stentor is volgens van Konrad van Achterveld een sterfhuisconstructie en het weekblad Contact het reclameblaadje van de gemeente. Humor ten top.

En de schrijver raast verder: de Zutphense coalitie van GroenLinks, Burgerbelang, PvdA en D66 heeft een Berlijnse muur om het samenwerkingsverband getimmerd met grensbewakers die luisteren naar de namen als Dolf Logeman en Martine Westerik. Geweldig. En verder gaat de auteur los op de partij Burgerbelang met wethouder en regent Rick Verschure, die de hele dag staat te shinen en beslist niet op een visie is te betrappen. Met die opmerkingen maakt Konrad vast geen vrienden. 

Een zoektocht naar wie de auteur Konrad van Achterveld kan zijn brengt mij in een ver verleden. Ik vind een historische website met een Zutphense auteur van 500 jaar geleden. Een recentere Konrad is spoorloos.  Het contactformulier op de website heb ik overigens maar niet ingevuld. Direct boven de plek waar ik mijn gegevens in moet plaatsen staat: we hebben het recht om ruzie te zoeken, Bonanza! Als iemand met iemand van ons vecht, moet hij met mij vechten! Het oogt allemaal een beetje geflipt. 

En zoals ik al schreef, het Contact en ik liggen ook onder vuur. Zó erg dat ik er met veel plezier een column over schrijf. Help mij, wie is deze plaatselijke Bonanza?

Reageren? contact@bombeld.nl 

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld