Afbeelding

Volle borst

Opinie

De straat glanst van de mottige regen, de hemel boven Zutphen is kleurloos. Iets dreef mij naar buiten, maar nu ik hier loop weet ik niet meer wat. De kop van Matthijs van Nieuwkerken rolt, onze bijna-stadsgenoot. Ik verlies niet graag het geloof in mensen die ik sympathiek vind, überhaupt verlies ik niet graag het geloof in mensen. We moeten het toch maar samen doen op deze aardkloot. Het is vooral verontrustend hoeveel mediakopstukken het nodig vinden om er een mening over te verkondigen, alsof het Nederlandse medialandschap allengs steeds armoediger wordt.

Achter een betraand raam hangt een poster: “Leden van de Raad, zijn jullie bang dat jullie jasjes openwaaien van de frisse wind die Zutphen nodig had? Smoesjes.” Dat is wel een leuke brutale hint naar die andere kop die rollen moest. Ach ja, ik ben columnist, ik doe lekker mee met iets vinden van allerlei zaken die me eigenlijk geen bal aangaan. Het geeft namelijk zo’n prettig opgeruimd gevoel om iets te vinden.

Men neme een probleem buiten de eigen invloedssfeer, men kieze een positie (maakt feitelijk niet eens echt uit welke) en formuleer daar een duidelijke mening over. Het uiten van deze mening geeft een krachtig gevoel. Als braafste jongetje van de klas zou je alles heel anders doen en veel beter natuurlijk. Het maakt dat je je een goed mens voelt, temeer omdat het prettig afleidt van je eigen problemen, zaken waarin goed en kwaad altijd veel rommeliger door elkaar heen plegen te lopen. Wat wil een mens nog meer op een troosteloze dag als vandaag?

In de verte hoor ik een lied, iets later zie ik een dame op leeftijd fietsen die uit volle borst zingt. Het galmt door de natte straat. Ik besef dat ik me mee heb laten voeren in geneuzel. Deze vrouw, daar zou ik graag een voorbeeld aan nemen. Ze illustreert het verschil tussen ‘vinden’ en ‘zijn’, het verschil tussen jezelf in een goed daglicht plaatsen of vanuit jezelf de zon laten schijnen. Ongehinderd door publieke opinie van wie dan ook. Het zou me niks verbazen als daar waar ze gaat, de zon ook daadwerkelijk doorbreekt.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant