Still afkomstig uit de film De rivier van Pieter Swier. Foto: PR

Still afkomstig uit de film De rivier van Pieter Swier. Foto: PR

Filmmakers uit de regio bij Luxor Art Cinema

Cultuur

ZUTPHEN - De Zutphense filmmaker Pieter Swier en zijn Zwolse collega Bram Ruiter presenteren en bespreken hun werk zaterdag 20 april bij Luxor Art Cinema in het Luxor Theater.

Experimentele films vormen een niche, maar wel een essentiële: ze vormen de voorhoede die de koers uitzet voor de mainstream. Om meer mensen kennis te laten maken met experimentele films presenteert Luxor Art Cinema maandelijks filmmakers uit verleden en heden met een eigenzinnig oeuvre, een eigen beeldtaal, een unieke visie en zeggingskracht. Zaterdag 20 april zijn in Luxor Art Cinema twee experimentele filmmakers uit de regio te gast: Pieter Swier uit Zutphen en Bram Ruiter uit Zwolle. In het Luxor Theater presenteren zij samen hun werk en gaan met elkaar in gesprek. Aanvang: 15.00 uur.

Landschappen 
Pieter Swier studeerde film aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Na zijn afstuderen ontwikkelde hij een interesse in analoog filmmaken. Hij werkt met 8mm, 16mm en digitaal en legt zich toe op landschapsfilms. Momenteel filmt hij een reeks documentaires en experimentele films waarin landschappen, tijd en herinneringen centraal staan.

Collages
Bram Ruiter maakt films die hij omschrijft als collageachtige morfologiëen: “Met mijn collageachtige films onderzoek ik het onwaarneembare, onafgemaakte en verlorene. Met andere woorden, ik geef de voorkeur aan wegen die nergens naartoe leiden. In mijn praktijk gebruik ik vaak verouderde of niet-traditionele materialen en methoden door VHS, super8, miniDV, 4K, videogamebeelden en papier te combineren.”

Toegang 10 euro. Ticketverkoop via de website of aan de kassa in het theatercafé.


luxorzutphen.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant