Het eerste exemplaar en nog een cadeautje. Van schrijfster Margreet Keijzer voor vakkenvulster Lotte Spannenberg. Foto: Sander Grootendorst
Het eerste exemplaar en nog een cadeautje. Van schrijfster Margreet Keijzer voor vakkenvulster Lotte Spannenberg. Foto: Sander Grootendorst

Albert Heijn decor van boekpresentatie

Cultuur

ZUTPHEN – Misschien wel de origineelste boekpresentatie van het jaar: De Zutphense Margreet Keijzer overhandigde maandagavond het eerste exemplaar van haar nieuwe roman aan de vijftienjarige Lotte Spannenberg. Tussen de schappen van supermarkt Albert Heijn.

door Sander Grootendorst

Het was zeven uur, een rustig tijdstip in de winkel op de Brink, bewust zo gekozen door bedrijfsleider Bernard Oosterink, al kon hij er zelf niet bij zijn. In haar korte toespraak vooraf hoefde Keijzer niet één keer opzij voor een klant met een boodschappenwagen. Een paar familieleden vormden het publiek, het moest geen lange bijeenkomst worden, ten slotte was scholiere Lotte gewoon aan het werk al vakkenvuller.

Een macaber tijdspel is mijn achtste boek”, liet Keijzer weten, “en het eerste dat bij een uitgeverij is ondergebracht.” Hoe dat onder de aandacht te brengen? Aan wie een eerste exemplaar te geven? “Het is een boek voor young adults, ik heb een kleinzoon van twee, en daar houdt het wat betreft de jeugdigen in mijn omgeving mee op”, redeneerde de 68-jarige schrijfster. “Dus ik ging verder nadenken. De hoofdpersoon in mijn boek is de achttienjarige Paula. Ze raakt betrokken bij het onderzoek naar de verdwijning van een meubelgigant. Daar is ze zo druk mee dat ze haar bijbaantje van vakkenvuller steeds moet afzeggen. Waardoor in de supermarkt telkens weer een vervanger moet opdraven.” Zo kwam Keijzer op het idee om – symbolisch – aan die vervanger het eerste boek uit te reiken. Want zonder vervanger had Paula haar onderzoek niet kunnen doen… Grappig voorbeeld van het in elkaar grijpen van fictie en werkelijkheid. Paula bestaat alleen in het boek, Lotte bestaat echt.

Toen Keijzer aan Oosterink vroeg of hij in de AH-vestiging een geschikte medewerkster wist, hoefde de bedrijfsleider niet lang na te denken: Lotte. Nadat ze het boek (en nog een cadeautje) in ontvangst had genomen, legde de scholiere uit waarom: “Ik hou veel van lezen.” Er wordt gezegd dat jongeren dat steeds minder doen. “Klopt, het was heel erg weg, maar dat is aan het veranderen. Ik heb best wel wat vriendinnen die ook graag lezen.” Ze zei heel benieuwd te zijn naar de inhoud van Een macaber tijdspel en dat ze, als het uit heeft, aan de schrijfster gaat vertellen wat ze van het boek vindt.

En toen ging ze weer aan het vakkenvullen… 

Overigens staat op de voorkant van het boek niet Keijzers eigen naam, maar haar pseudoniem, M.K. Peta. “Als kind verbasterde ik mijn officiële naam Margaretha naar Peta. Zo zijn familieleden me altijd blijven noemen. Maar mijn familie dunt uit en ik begin Peta te missen. Dus die naam gebruik ik voor mijn creatieve uitingen. M.K. Peta staat vor Margreet Keijzer Peta.”

Het foldertje dat ze ronddeelde bevat een korte omschrijving van het boek: “Zou het een escape-spel zijn? En die ‘time-loop’ waarin ze terechtkomen, wie vinden ze daar?” Twee zinnen zouden die ook over de ervaring van het lezen kunnen gaan. Wie in een goed boek duikt, kan even aan de dagelijkse beslommeringen en al het sombere wereldnieuws ontsnappen. En daarna er weer des te beter tegenaan.

M.K. Peta: Een macaber tijdspel. Bestellen bij de boekwinkel of via boekscout.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant