Still uit Elaha, een van de drie Koerdische films die in Luxor te zien zijn. Foto: PR

Still uit Elaha, een van de drie Koerdische films die in Luxor te zien zijn. Foto: PR

Luxor doet mee aan Koerdisch Film Festival

Cultuur

Zutphen - Koerden hebben geen eigen land, maar wel een eigen cultuur. Dat kun je zaterdag 18 mei in Luxor zien, als het Amsterdam Koerdisch Film Festival ook Zutphen aandoet met drie Nederlandse premières.

Het Amsterdam Koerdisch Film Festival 2024 (10-12 mei in Het Ketelhuis) focust op films uit Rojava (West- of Syrisch-Koerdistan). Tien jaar geleden waren de Koerden wereldnieuws en werden ze omhelsd door de westerse landen, omdat ze vochten tegen Islamitische Staat. Nadat IS was verslagen, verdwenen de Koerden uit de aandacht. Ondertussen bouwden zij in Rojava aan een moderne samenleving. Mannen en vrouwen zijn wettelijk gelijk, polygamie is verboden, alle etnische groepen hebben gelijke rechten en de doodstraf is afgeschaft. Het leidt tot een bloeiende cultuur, waarin ook de filmwereld participeert. 

Luxor Theater doet op zaterdag 18 mei mee aan het Koerdisch Film Festival met de vertoning van drie filmproducties, die een week eerder voor het eerst in Nederland te zien waren: 

The Pasha, My Mother and I (11.00 uur): Na veertig jaar leiding te hebben gegeven aan het Koerdische Bureau in Brussel, zoekt Pervine Jamil, de 80-jarige moeder van regisseuse Nevine Gerits, een opvolgster om de droom van een vrij Koerdistan levend te houden. Indrukwekkende persoonlijke moeder-dochter documentaire. (Nevine Gerits, 83 min., Vlaams gesproken, Engels ondertiteld)

The Wedding Parade (15.00 uur): Diep ontroerende debuutfilm over drie jonge Koerdische vrouwen, Gule, Barin en Naze, die hun droomhuwelijken plannen in Serekaniye, een door oorlog bedreigde stad. Wanneer de eerste bommen de stad raken, vluchten ze en hun lot verandert, net als hun dromen. (Sevinaz Evdike, 69 min., Engels ondertiteld).

Elaha (20.00 uur): De 22-jarige Koerdisch-Duitse Elaha vindt dat ze haar vermeende onschuld moet herstellen voordat ze trouwt. Een chirurg zou haar maagdenvlies kunnen reconstrueren, maar ze kan zich zo’n operatie niet veroorloven. Ze vraagt zich af: waarom moet ze eigenlijk maagd zijn en voor wie? (Milena Aboyan, 110 min., Engels ondertiteld)

Toegang 10 euro. Tickets via luxorzutphen.nl of aan de kassa.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant