Columns

Column Paul Bombeld - Welkom in Nederland

  Column

De eerste week zit er op. De jetlag is over en inmiddels begint Olivia - onze logé uit Australië - een beetje aan de Nederlandse gewoontes te wennen. We serveren 's morgens traditionele bruine boterhammen met kaas of vleeswaren en geen ingewikkelde shakes. En als afsluiting een beschuit met daarop 'schuddebuikjes' of hagelslag. Welkom in ons gewone Hollandse gezin.

Ook deze week volgen we het programma 'leer Nederland kennen'. Niet alle uitstapjes hoeven even groots en duur te zijn, dus vertrekken Olivia, mevrouw Bombeld en ik op de eerste maandagmorgen door het besneeuwde landschap naar Intratuin in Duiven. Daar kijkt Olivia zich de ogen uit op de overweldigende uitstalling van miniatuurhuisjes in winterse sferen. De grootste in Europa, lezen we op de bijhangende bordjes. En het is gewoon gratis.
Op dinsdag gaat ze met de Lionsleden Wierdy en Monique mee naar museum More in Ruurlo. Als 17-jarige is ze gek op oude kunst en oude kostuums en jurken. En dan hangt dat ook nog in een echt kasteel, geweldig. En na afloop lunchen ze met z'n drieën in De Waag in Doesburg. Ook al zo'n brok historie.
En dan mag Amsterdam natuurlijk niet ontbreken. De eerste dag gaat ze op stap met dochter Rosanne in de grachtengordel en het Van Goghmuseum en de tweede met Lionsleden Rita en Rob naar het Rijksmuseum met de Nachtwacht. De dag wordt afgesloten met het Amsterdam Light-festival, in de avond met een rondvaartboot door de prachtig verlichte grachten. Op zondagmorgen zet ik haar alweer om half negen af op het station. Met de 22-jarige Sophie treint ze naar Maastricht, naar de magische kerstmarkt op het Vrijthof en voor het eerst van haar leven staat ze op echte schaatsen op echt ijs. Ze zijn pas laat, heel laat terug.
Regelmatig sturen we een nieuwsbrief naar Australië. Terwijl ze daar op apegapen liggen na de zoveelste snikhete dag met gemiddeld 34 graden, zorgt de Nederlandse update voor verkoeling. Simon tipte mij over een prachtige video die Steven de Vries heeft gemaakt van Zutphen in de sneeuw. Kijk, dat is dan dubbelop. Een prachtige historische binnenstad -hebben ze in Brisbane niet - en een flink pak sneeuw - kennen ze in Brisbane ook niet -. De afgelopen dagen hebben ze daar midden in de zomer via YouTube volop van een winters Zutphen genoten. Misschien wordt het -met dank aan onze lokale videofotograaf - volgend jaar wel heel druk met Australiërs hier in Zutphen.
En toen kwam er nog een vraag. Of we in Nederland misschien ook kleine pakjes hagelslag hebben. Dan kan ze straks samen met haar ouders in Australië nog even van Nederland nagenieten. Geen probleem, we springen beiden op de fiets en even later staan we bij Albert Heijn. Hollandser kan het niet.

Meer berichten