Columns

Column Paul Bombeld - Klokken luiden

  Column

Klokken luiden

Het is misschien wel de minst bekende attractie van Zutphen. Het luiden van de klokken van de Walburgiskerk. Want dat gebeurt al tientallen jaren met menskracht, geleverd door het Klokkenluidersgilde in Zutphen. Zo'n dertig mannen hangen hoog in de toren regelmatig aan de touwen. Interessant, dat wil ik ook weleens proberen.

Om tien over half zes op zaterdagmiddag parkeer ik de fiets tegen de beugels voor het gemeentehuis. Drie toeristen staan inmiddels te wachten. Even later volgen er nog vier, gebracht door Harry van Braak, eigenaar van Bed & Breakfast Die Schuyt aan het 's Gravenhof. De belangstelling is vandaag groot. Maar liefst 26 mensen wringen zich over de smalle stenen wenteltrap, direct naast de hoofdingang van de Walburgiskerk, naar boven. We hebben meer dan 100 treden te gaan en hoe hoger hoe warmer. En dan hebben we zicht op de enorme klokken die naast ons in de toren hangen. Aan de andere kant moeten we vervolgens via houten trapjes een verdieping naar beneden. En daar uit het plafond komen zes touwen van zes verschillende klokken.

Daar staan we dan, in een hoge ruimte van zo'n tien bij tien meter. Luidmeester van dienst, Meigert Spaander vraagt om stilte. We wachten op het carillon van de Wijnhuistoren, als dat even over zessen is uitgespeeld kan het echte werk beginnen. De houten zandloper aan de muur wordt omgedraaid. Vanaf nu wordt een kwartier lang in een vaste volgorde aan de touwen getrokken. De 9-jarige Felice mag beginnen, zij viert een deel van haar verjaarspartijtje met het luiden van de klokken. Alle kinderen vinden het geweldig. Als ze het touw iets te lang vasthoudt, schiet ze met touw en al een meter de lucht in. Iedereen schiet in de lach.

Luidmeester Meindert is er maar druk mee. De ene klok valt stil en de andere neemt het luiden over. Dan klinken er drie door elkaar. Ook ik mag een klok voor mijn rekening nemen, maar het valt zwaar. Na enkele minuten staat het zweet op mijn rug. Gelukkig zijn er nog meer liefhebbers.

Op een tafeltje ligt een boek waarin gasttrekkers hun ervaringen kunnen delen. De klokkenluiders komen uit Zutphen, maar ook uit Hilversum, Vlaardingen en Groningen. En zelfs een dame uit Georgia USA. Iedereen vindt het geweldig.
Op de terugweg naar beneden voorziet de luidmeester mij nog snel van de nodige informatie. Begin jaren tachtig gingen de motoren van het automatisch luiden stuk. Een groep inwoners van Zutphen vormde daarop het Klokkenluidersgilde en luidt sindsdien iedere zaterdagmiddag om zes uur en iedere zondagmorgen om half tien de klokken. En iedereen mag gratis mee luiden, aanmelden is niet nodig. Wel even een kwartier van tevoren komen, want de trap naar boven is lang.

Meer berichten