Columns

Column Henrieke Schoonekamp - Schaamtemandje

  Column

Het is heet in Zutphen. Niet meer gewoon een beetje warm, nee echt heet. Da's geen nieuws natuurlijk, dat is iedereen wel opgevallen. En niet alleen in Zutphen maar in ons hele kikkerlandje zijn de temperaturen tropisch. Ik vind het geweldig. Hoe heter hoe beter. Ik kan er ook prima tegen, al loopt het zweet bij mij natuurlijk net zo hard mijn lijf uit. En ik had mazzel, ik was een paar dagen vrij. Met deze temperaturen buiten moeten werken is geen pretje natuurlijk. Als het toch even te warm word buiten kan ik gewoon naar binnen gaan en even in dezelfde houding gaan liggen als de konijnen: languit. Want die kunnen er echt niet tegen.

De geur van barbecue hangt overal in Zutphen. En al eet ik geen vlees, toch krijg ik er nog meer een zomers gevoel van. De planten in de tuin groeien heel hard en krijgen daar ook de kans voor omdat het voor de langoren te warm is buiten. En heel Zutphen lijkt vrolijk.
Afgelopen zaterdag. Heel warm. Ik heb de laatste planten die nog in kweekbakjes stonden in de tuin gezet en behalve zweterig ben ik nu ook een beetje vies. Met van die zwarte aarderandjes onder m'n nagels. Daar zijn tuinhandschoenen voor uitgevonden, maar het woord handschoen kwam niet in mij op bij 30 graden.
Dan belt een vriendin. Of ik zin heb om mee te gaan het terras op, koude biertjes drinken. Ik heb heel veel zin in koude biertjes. In meervoud ja. Heb genoeg water gehad. En gezonde smoothies. Maar ik heb eigenlijk niet zoveel zin in de drukke stad. En ik heb ook niet zoveel zin om er weer netjes uit te gaan zien. Gelukkig woont deze vriendin wat buitenaf en heeft zij een flinke tuin. En om daar koude biertjes te gaan drinken vindt ook zij een goed plan. Ik zeg dat ik naar haar toe fiets en onderweg wel boodschappen doe.

En zo sta ik even later niet zo schoon bij de supermarkt op de Brink. Hoe ze het voor elkaar hebben gekregen weet ik niet, maar het bier in de schappen is koud. Nadat ik mijn mandje heb gevuld met biertjes, chips, saus en pizza's ga ik naar de kassa. Waar ik tot de conclusie kom dat mijn mandje een schaamtemandje is geworden met alleen maar ongezonde dingen. De man achter mij kijkt ook wat bedenkelijk naar mijn boodschappen op de band. Tot hij met een grijns zijn mandje uitpakt: bier en alles voor de barbecue.

De gezonde dingen koop en eet ik later wel weer. Als schaamtemandjes het gevolg zijn voor zomers weer, hoop ik er nog heel veel van te vullen!

Meer berichten