Afbeelding

Afval scheiden: minder kosten en beter voor het milieu

Algemeen

Het College van Burgemeester en wethouders in Zutphen heeft voorgesteld om het scheiden van afval makkelijker te maken. De gedachte achter dit nieuwe grondstoffenplan is dat de bruikbare grondstoffen in het afval in de toekomst beter worden gescheiden, waardoor er minder restafval ontstaat. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee van onze inwoners. Restafval (de grijze container) is namelijk de duurste fractie van het geheel.

Wat gaat er feitelijk voor inwoners veranderen? De idee is dat de grijze container voorlopig minder vaak en in de toekomst niet meer wordt opgehaald. Restafval wordt naar een ondergrondse container gebracht. Daarvan komt er in Zutphen en Warnsveld een flink aantal bij. Tegelijkertijd worden de mogelijkheden verruimd om bruikbare grondstoffen te scheiden. Een belangrijke factor hierin is maatwerk: per wijk overlegt de gemeente met inwoners wat het beste systeem is om het uiteindelijke doel te bereiken: minder restafval en daardoor dus minder kosten.

Niet in één keer
Dat nieuwe systeem zal niet in een keer worden ingevoerd maar over meerdere jaren wordt uitgesmeerd. Als basis heeft de gemeente drie varianten uitgewerkt. Het college van B&W, bestaande uit GroenLinks, PvdA, VVD en SP heeft een voorkeursvariant benoemd, waarbij op termijn de grijze container overbodig wordt. In de gemeenteraad lijkt er vooralsnog een voorkeur te zijn voor de variant waarbij de grijze bak in eerste instantie minder vaak wordt opgehaald en we iets langzamer toewerken naar betere scheiding van grondstoffen. De gemeenteraad zal uiteindelijk beslissen welke variant het gaat worden.
Interessant is natuurlijk de reden achter een nieuw grondstoffenplan. Je wijzigt als gemeente tenslotte niet zo maar iets. Op dit moment halen we de landelijke afvaldoelstellingen niet en hebben we per persoon nog teveel restafval. Zutphen scoort hier zelfs aanzienlijk slechter dan de omringende gemeenten, zoals Deventer. Restafval is bovendien duur en de kosten van verbranding nemen toe. Wanneer we het verwerken van afval laten zoals het nu is, betekent dat linksom of rechtsom dat inwoners meer moeten gaan betalen.

Handtekeningen
Daar gaat ook de handtekeningenactie van de SP voor behoud van het oude systeem spaak. De gemeente zoekt namelijk een oplossing om het voor inwoners betaalbaar te houden. De SP zou dat moeten toejuichen. Het scheelt uiteindelijk in de portemonnee en daar willen veel inwoners best in de toekomst een paar extra stappen voor zetten. Natuurlijk houden we van gemak of zijn er mensen niet goed in staat hun afval weg te brengen. Juist dan zou het sociale karakter de boventoon moeten voeren en kun je als buren klaarstaan voor een ander die daar wat meer moeite mee heeft. In de wijkgesprekken kan dat worden uitgewerkt. Volgens ons is ‘klaar staan voor elkaar’ een waarde die SP en GroenLinks beiden uitdragen. Bovendien is de gemeente heel duidelijk: als het fysiek niet lukt om je restafval weg te brengen komt zij het alsnog halen.
Tot slot geldt natuurlijk het milieuaspect. Natuurlijk zijn wij als groenste partij in Zutphen voorstander van een voorstel dat een bijdrage levert aan een beter milieu. We zullen er alles aan doen om te werken aan ons klimaat en aan de leefbaarheid van onze stad. Ook de komende raadsperiode. Of je nu een grote of een kleine portemonnee hebt. Dus als de SP echt haar sociale karakter wil tonen, gooit ze het dure idee van een referendum in de oud-papierbak. Die wordt nog voor ze opgehaald ook. De grijze container is daar niet voor nodig!

Dolf Logemann
Raadsfractie GroenLinks

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant