Burgemeester Annemieken Vermeulen legt samen met Frits Gies de laatste stenen bij het monument. Stadsdichter Merel Hubatka kijkt toe. Foto: Henk Derksen
Burgemeester Annemieken Vermeulen legt samen met Frits Gies de laatste stenen bij het monument. Stadsdichter Merel Hubatka kijkt toe. Foto: Henk Derksen Foto: Henk Derksen

Burgemeester Vermeulen: 'In Zutphen willen we geen passieve omstanders zijn'

Algemeen

ZUTPHEN - Woensdag 22 januari is het lichtmonument Levenslicht in de Zutphense Walburgiskerk ontstoken door burgemeester Annemieke Vermeulen.

Door Alize Hillebrink

Een kring van mensen omsluit een cirkel van stenen. De stenen lichten op en doven weer uit. Als een hartslag, als een voortleven van alle levens die verloren gingen in de holocaust. Ter nagedachtenis aan hen die stierven ontwierp kunstenaar Daan Roosegaarde het monument Levenslicht.

Zo'n tachtig mensen kwamen gisteravond naar de opening van het tijdelijke lichtmonument. Samen met Frits Gies, die als Joodse tiener de oorlog overleefde, legde de burgemeester de laatste twee stenen bij het monument waarna het licht wordt ontstoken.

In haar toespraak verwijst Vermeulen naar de struikelstenen in Zutphen die herinneren aan de uit Zutphen weggevoerde joodse medeburgers. "Om in opstand te komen tegen agressie, populisme, agressiviteit en uitsluiting, is moed vereist," zegt ze. "Moed om geen passieve omstander te zijn, zoals zovelen dat in de oorlog waren, ook in Zutphen, waardoor honderden Joden uit onze stad konden worden weggevoerd."

Levenslicht is wat Vermeulen betreft niet alleen een verwijzing naar het verleden, maar ook een oproep voor het heden. Hiermee lijkt ze te refereren aan de uitsluiting van de Zutphense Ziggy en het thema 'inclusief Zutphen' dat ze voor dit jaar heeft gekozen. "Wees moedig. Spreek je uit. Wees solidair," zegt ze. "Hier, in Zutphen, willen we geen passieve omstanders zijn."

Frits Gies spreekt in zijn persoonlijke bijdrage over zijn familie die hij nog altijd mist. De optredens van diverse stadsdichters en zangeres Johanette Zomer zorgden voor een ingetogen en gedragen avond.

Levenslicht is vanaf 22 januari gedurende twaalf dagen te bezoeken in de Zutphense Walburgiskerk. Met iedere avond (met uitzondering van zondag 26 januari) om 19.30 uur bijdragen van Zutphense dichters en musici.

Programma
23 januari: Frank Ong Alok (gitaar) en Fleur Tolman (zang)
24 januari: Tis Marang (contrabas) en Rolinha Kross (sefardische zang)
25 januari: Klezmerduo Frejeche Frainde
27 januari: Jeroen den Herder (cello)
28 januari: Klezmerkwartet Dimechaje
29 januari: Cellokwartet met Jeroen den Herder (onder voorbehoud)
30 januari: Tis Marang (contrabas) en Rolinha Kross (sefardische zang)
31 januari: Tis Marang (contrabas) en Rolinha Kross (sefardische zang)
1 februari: Frank Ong Alok (gitaar) en Fleur Tolman (zang)
2 februari: Op deze dag (Maria Lichtmis) is het monument voor het laatst in Zutphen en is het licht gedoofd. Om 19.30 uur worden gedichten voorgelezen en worden de kaarsen van de kaarsenkroon aangestoken. Muzikant Wolfram Reisiger speelt daarbij passende muziek.

Op de genoemde dagen is de kerk, naast de reguliere openingstijden, geopend van 17.00 tot 21.00 uur. Het monument is opgesteld in het torenportaal van de Walburgiskerk. Bij grote belangstelling in een zijbeuk van de kerk.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant