Jan Toorenaar schreef: Asterix, de vrolijke wetenschap. Foto: PR
Jan Toorenaar schreef: Asterix, de vrolijke wetenschap. Foto: PR

Lezing Asterix en de Vrolijke Wetenschap

Algemeen

ZUTPHEN/WARNSVELD - Alliance Française Zutphen heeft op 17 oktober om 20.00 uur Jaap Toorenaar te gast met zijn Nederlandstalige lezing Asterix en de vrolijke wetenschap in Het Nut, Breegraven 1 te Warnsveld. In deze vrolijke lezing over 'Que Toutatis t'entende' gaat het over alle verstopte grappen in de strips van Asterix en Obelix. Het hoofddoel van deze avond is dat er veel gelachen gaat worden, maar wel met niveau.

Op 31 oktober is het precies 60 jaar geleden dat de eerste bladzijde van 'Astérix le Gaulois' verscheen in tijdschrift 'Pilote'. Dit was het begin van een zeer succesvolle serie stripverhalen. Kinderen amuseren zich over de domheid van Obelix en de onhandigheid van de Romeinen. Volwassenen lachen daarnaast om de woordgrappen, karikaturen en verwijzingen naar de moderne tijd.

Jaap Toorenaar zal deze avond aan de hand van veel voorbeelden toelichten hoeveel humor er schuil gaat in deze strip. Hij gaat steeds uit van het Franse origineel en onderzoekt of de vele woordgrappen van met name Goscinny, wel vertaalbaar zijn. Daarbij komen briljante vondsten en blunders aan de orde. Iemand schreef ooit in een proefschrift dat '35 jaar Asterix' meer heeft bijgedragen aan het verspreiden van de kennis over de klassieke oudheid dan 500 jaar universitaire studies.

Wie 'Astérix, le Tour de Gaulle' in het Frans heeft, dan is het leuk om dit van tevoren door te lezen, maar ook voor wie dit boek niet gelezen heeft, is deze lezing zeker de moeite waard.

Jaap Toorenaar is docent klassieke talen aan het Stedelijk Gymnasium te Leiden en schrijft al vele jaren over Asterix. Hij kreeg nationale bekendheid als Asterixkenner toen hij in 2003 op de Duitse televisie een quiz over dit onderwerp won. Hij schreef het boek 'Asterix, de vrolijke wetenschap' en beleefde daar zelf het grootste plezier aan. Maar Toorenaar ziet zijn creatie ook als een speelse geschiedenisles voor de jeugd: "Asterix is zo'n leuk sleutelgat naar de Oudheid."

Cursisten en middelbare scholieren van de Alliance Française hebben gratis toegang. Andere belangstellenden betalen 7,50 euro entree.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant