Edith Meijering. Foto: PR
Edith Meijering. Foto: PR

Zutphense Uitblinkers: Hannah Sophia Bakels & Edith Meijering

Algemeen

Elke stad heeft ze. Bekende en talentvolle inwoners. Ook in Zutphen loop je ze soms tegen het lijf. Het Stedelijk Museum Zutphen presenteert vijfentwintig uitblinkers die niet alleen beroemd zijn in Zutphen maar vaak ook ver daarbuiten. Deze week in de schijnwerpers: Hannah Sophia Bakels & Edith Meijering.

Hannah Sophia Bakels

'Leef je droom' is Hannah Sophia's favoriete motto. Zij maakt dat motto waar door de wereld te verkennen en daarmee het leven te ontdekken. Elke reis brengt nieuwe inzichten, die zij deelt via haar verhalen op haar website met een groeiend aantal volgers. De reis naar jezelf is misschien wel de belangrijkste die je kunt maken. Andere mensen en andere culturen helpen je daarbij. Hannah Sophia wil laten zien dat alles begint met een wens en dat alles mogelijk is als je zonder angst je hart durft te volgen.

Ben je wat je doet?
Nee, maar ik heb wel van mijn levensontwikkeling mijn werk gemaakt. Ik merk dat ik leergieriger wordt van reizen. Het scherpt mijn intuïtie en instincten. Reizen brengt mij dichter bij mijn hart. In 2015 ben ik naar India gegaan. Dat was mijn eerste spirituele reis. Ik heb daar een stiltecursus gevolgd die letterlijk voelde alsof mijn hart werd geopend: een gevoel van thuiskomen. Terugkomen in Nederland was best moeilijk. Hier in Nederland ligt mijn verleden, maar ik wilde mij niet conformeren of aanpassen. In India heb ik geleerd om leven en dood te omarmen en ben ik verslaafd geraakt aan de 'high of life'.

Waarin zou je willen uitblinken?
Heb je even? Tot voor kort dacht ik dat ik succesvol moest zijn, met alle uiterlijke kenmerken die daar bij horen. Daar ben ik gelukkig vanaf. Waar ik in wil uitblinken, is mensen inspireren om hun eigen pad te gaan.

Edith Meijering

Edith Meijering is afgestudeerd aan de Kunstacademie in Kampen met schilderen als specialisatie. Meijering is gefascineerd door wat mensen drijft, in het bijzonder de verborgen drijfveren. Door deze aan het licht te brengen, creëert zij openheid. Meijering exposeert in binnen- en buitenland, onder andere in Parijs, London en Boston (USA). Zij was een van de finalisten van de Future Ahead tentoonstelling bij Galerie Størpunkt in München. Recent rondde zij een residency project af in Noorwegen, dat haar inspireerde om te experimenteren met nieuwe technieken en een nieuwe richting in te slaan.

Ben je wat je doet?
Ja. Wat ik doe is geen keuze, maar een noodzaak. Het is als ademen, een innerlijke drift. Ik verbind beelden met verschillende betekenissen met elkaar en transformeer ze. Het is een soort mentaal fotoshoppen. Schilderen is een intiem proces. Op het moment dat ik über geconcentreerd bezig ben, ontstaat er een eiland van rust. Dat is mijn levensgeluk, dat moment van heelheid.

Wie is voor jou een Uitblinker en waarom?
Iedereen die kwetsbaar durft te zijn en door zelfonderzoek in staat is om die kwetsbaarheid om te toveren in een positief, creatief product. Door je kwetsbaar op te stellen, ontstaat er ruimte voor empathie. Goya, Ensor en Bosch zijn kunstenaars die ik bewonder. De manier waarop zij de donkere kant en absurditeit van de mens laten zien, is nog steeds actueel en een inspiratiebron.

Hannah Sophia Bakels geeft op 24 maart een inspirerende talk over haar leven als travelblogger.

Lees het hele interview in de publicatie die u ontvangt tijdens een bezoek aan de tentoonstelling Zutphense Uitblinkers, te zien vanaf zaterdag 8 december t/m 7 april 2019 in het Stedelijk Museum Zutphen in het Hof van Heeckeren, 's Gravenhof 4.

Hanna Sophia Bakels. Foto: Lisa Galesloot
Afbeelding

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant