Op dit bord miste nog Horstmar (Duitsland) en staat de eerder opgeheven band met Tartu (Estland) nog vermeld. Foto: GinoPress B.V.
Op dit bord miste nog Horstmar (Duitsland) en staat de eerder opgeheven band met Tartu (Estland) nog vermeld. Foto: GinoPress B.V. Foto: GinoPress B.V.

Zutphen beëindigt ingedommelde stedenbanden

Algemeen

ZUTPHEN - De landelijk trend is al een aantal jaren gaande: het beëindigen van gemeentelijke stedenbanden met steden in het buitenland. Ook Zutphen heeft nu besloten haar banden met Shrewsbury, Satu Mare, Villa Sandino en Horstmar definitief te verbreken.

Door  Alize Hillebrink

Volgens de gemeente zijn de relaties op een paar activiteiten na, een zachte dood gestorven. "Het is iets moois uit het verleden, maar niet meer van deze tijd," zegt burgemeester Vermeulen. De stedenbanden zijn ooit geformaliseerd via de gemeente maar moeten gedragen worden door de burgerij, zo is te lezen in het besluit. "Particuliere initiatieven kunnen natuurlijk gewoon blijven," zegt Vermeulen. Echter voor de gemeente is het afgelopen.

De banden met Shrewsbury en Satu Mare dateren uit de jaren '70 en Villa Sandino uit de jaren '80 van de vorige eeuw. De band met Horstmar is destijds aangegaan in 1992 door de voormalige gemeente Warnsveld. Tussentijds heeft ook nog een stedenbestand bestaan met Tartu in Estland. Deze relatie is begin 2016 al beëindigd.

De band tussen Warnsveld en Horstmar leeft nog wel. Twee jaar geleden werd nog het 25 jaar partnerschap tussen Warnsveld en Horstmar groots gevierd door middel van het planten van een vriendschapseik in Warnsveld en het overhandigen van diverse erepenningen aan enkele Warnsveldse inwoners die zich in het bijzonder jarenlang hebben ingezet voor de stedenrelatie. Echter toen al zei toenmalig burgemeester Abbenhues dat de stedenband 'oude stijl' zijn beste tijd had gehad. "Als het geen inhoud meer heeft moet je stoppen," zei ze. Ook sprak zij over Bevolkingsband in plaats van Stedenband.

Het budget voor de stedenbanden bedraagt € 5.500 per jaar. "Dit bedrag kan nu geschrapt worden, hetgeen een bescheiden doch welkome bijdrage levert aan de voor de komende jaren noodzakelijke bezuiniging," aldus de gemeente.

Binnenkort worden de borden aan de diverse ingangen van Zutphen en Warnsveld verwijderd. Ook krijgen de betreffende stadsbesturen een brief over het besluit.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant