Mevrouw Buijs-van Berghem kreeg donderdag 19 juli wethouder Mathijs ten Broeke op visite. Namens de gemeente feliciteerde hij de Warnsveldse met haar 100ste verjaardag. Foto: Eric Klop
Mevrouw Buijs-van Berghem kreeg donderdag 19 juli wethouder Mathijs ten Broeke op visite. Namens de gemeente feliciteerde hij de Warnsveldse met haar 100ste verjaardag. Foto: Eric Klop

Lijske Buijs-van Berghem viert honderdste verjaardag

Algemeen

'Een kwestie van gezond leven'

WARNSVELD – Mevrouw Buijs-van Berghem bewoont een gerieflijk appartement in Villa de Bouwkamp te Warnsveld. Ze geniet er sinds 2013 van alle gemakken voorzien en in een lommerrijke omgeving van haar oude dag. Afgelopen donderdag werd ze 100. Naast haar zoon en dochters met aanhang was ook wethouder Mathijs ten Broeke van de partij om haar namens de gemeente te feliciteren.

Door Eric Klop

De eeuwelinge, een van de vijf die de gemeente Zutphen thans rijk is, oogt broos. Maar hoe dan ook is het tussen de oren nog dik in orde. Kalm en oplettend gaat ze in gesprek met de wethouder die met gemak haar achterkleinzoon had kunnen zijn. De Warnsveldse geeft aan dat haar gezegende leeftijd 'een mens overkomt'. Een kwestie van gezond leven. "Sinds mijn trouwen, in 1941, ben ik vegetariër."

De Eerste Wereldoorlog eiste nog dagelijks vele honderden doden toen Lijske van Berghem in Nijmegen het levenslicht zag. Op 19 juli 1918. Ze trad 23 jaar later in het huwelijk met de heer W.J. Buijs. Het echtpaar kreeg twee dochters en twee zonen. Kort nadat manlief was benoemd tot inspecteur van het Ministerie van Onderwijs in de regio Gelderland verhuisden ze in 1966 van Spijkenisse naar Warnsveld, waar een woning aan de Rhienderinklaan werd betrokken. Ze lieten zich in de toenmalige gemeente niet onbetuigd. Beiden waren actief als bestuurslid van diverse verenigingen en ook aan het reilen en zeilen van de Protestantse Kerk in Warnsveld droegen ze hun steentje bij.

Haar echtgenoot overleed in 1997 op 81-jarige leeftijd. Nog tot 2013 bleef mevrouw Buijs-van Berghem wonen in het huis aan de Rhienderinklaan. Toen nam ze net om de hoek haar intrek in Villa de Bouwkamp. De particuliere woon- en zorgvoorziening is gevestigd in een landhuis dat precies één jaar ouder is dan de jarige. Ze heeft het er naar haar zin. "Het is hier geweldig. Het eten is voor mij uitstekend. En ik vermaak me prima. Mag graag luisteren naar de radio. Klassieke muziek. Ik ben een muziekmens. De televisie zet ik ook wel eens aan. Voor…, eh, hoe heet dat? Oh ja: De Slimste Mens. Verder maken mensen van de kerk met mij vaak een ommetje. In de rolstoel geniet ik van bloemen en planten. Ik heb veel gedaan voor de kerk, maar zij doen bovendien veel voor mij."

Het nieuws volgt ze eveneens nog. Dat blijkt volgens zoon Paul wel uit het kruiswoordraadsel met vragen uit de actualiteit dat iedere zaterdag in dagblad Trouw staat. "Regelmatig weet moeder het antwoord." Haar kinderen komen regelmatig op bezoek. De zeven kleinkinderen en negen achterkleinkinderen wat minder. "Ze wonen allemaal zó ver weg", zegt de jarige. "Dat is voor hen een hele onderneming. Maar ik weet hun namen nog allemaal." Zoals van kleinzoon Roan, die vorige week met zijn vrouw kwam vertellen dat achterkleinkind nummer tien aanstaande is.

Ja, Lijske Buijs-van Berghem heeft tot dusver een fijn leven. Maar kende ook zorgen. Nog voor haar huwelijk woonde ze enige tijd in Maasland, in het Westland. "Mijn zusje was daar wijkverpleegster, maar kon niet goed alleen zijn. Ze was wat somber van aard. Ik moest haar echt gezelschap houden." Eind vorig jaar was er eveneens reden tot zorg. Maar dan voor Lijske zelf. Ze kwam ten val. "Dankzij bewegingsoefeningen die ze soms doet is ze er weer bovenop gekomen", vertelt Paul vol bewondering. "En met haar wilskracht niet te vergeten. Want die heeft ze volop!" "Ja", knikt moeder.

"Qua gezondheid mag ik niet klagen", zegt de 100-jarige Warnsveldse. "Wat de toekomst brengt? Daarin moet je nooit te ver kijken. Leef bij de dag!". Vandaag, 19 juli, bijvoorbeeld. In kleine kring met de kinderen en de wethouder. En ook twee dagen later, wanneer ze met haar nakomelingen in de tuin van Villa de Bouwkamp haar verjaardag officieel viert aan de hand van een lunch. De partytent staat al klaar. "Daarna", meldt zoon Paul Buijs, "gaat het familiefeest verder bij restaurant De Witte Wieven in Zwiep. Moeder blijft dan hier en keert voor haar de rust terug."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant