Afbeelding

Column Henrieke Schoonekamp - Kerstliedjes

Opinie Columns

Voor het werk word ik een paar dagen op cursus gestuurd naar het westen van het land. En dat betekent dagelijks in de file. Natuurlijk houd ik daar rekening mee en ga ik op tijd weg. Beker met koffie mee, de kachel hoog en de radio aan. Het is donker, koud en mistig buiten. Gelukkig is het bijna kerst. En dus hebben veel mensen hun tuinhekjes, bomen en ramen versierd met lampjes. Zo ziet de grauwe donkere wereld er toch een stuk vrolijker uit. Ik houd niet van deze periode van het jaar. De kou, het laat licht worden en het vroeg donker worden, ik word er gewoon niet vrolijk van. Ik heb licht nodig. En warmte.

Ik sta al een tijdje stil op de A12. En hoor dan op het nieuws dat ik niet de enige ben en dat deze file twee uur vertraging oplevert. Twee uur…. Mijn koffie is al lang op. Het heeft niet zoveel zin om chagrijnig te worden over dingen waar ik toch geen invloed op heb. Dus ik trek de handrem aan, zet de auto in de vrij en leun achterover. Het is zo donker buiten dat ik de andere pechvogels niet kan zien in hun auto's. De omgeving is ook niet te zien. Ik kan alleen maar dom wachten en naar de radio luisteren. Nou is er nog iets waar ik niet van houd in deze periode. Kerstliedjes. Er is echt geen enkel liedje dat ik leuk vind. Nou ja, Flappie, die dan wel. Maar die komt niet voorbij. De rest in een veelvoud. En als ik de eerste tonen hoor van een kerstliedje ga ik direct naar een andere zender.

Daar ben ik een uur lang erg druk mee in de auto. Kerstliedjes ontwijken. In dat uur ben ik 200 meter verder. Tot de zes voorgeprogrammeerde zenders het voor elkaar krijgen om tegelijkertijd kerstliedjes te draaien. Ik geef me over en luister naar de liedjes. En begrijp er steeds minder van. Want december is de meest deprimerende tijd van het jaar. Kerst is natuurlijk wel leuk, maar de weken ervoor niet. En al die kerstliedjes zijn zo deprimerend als maar kan. Verloren liefdes, eenzame kersten en gebroken harten. Ben je nog enigszins vrolijk in deze tijd van het jaar dan brengen die kerstliedjes daar wel verandering in met die zielige teksten. Rudolph the Rednose Rendeer is wel een vrolijk nummer. Maar tevens het toppunt van irritant. En wil je mij nou echt bloedchagrijnig krijgen dan raad ik je aan dat nummer 's morgens te draaien terwijl ik in een twee uur durende file sta…

Waar zijn de zonnige, vrolijke nummers? Waar zijn Enrique Iglesias, Manu Chao en Marc Anthony als je ze nodig hebt om vrolijk deze koude donkere dagen door te komen? Die avond brand ik ouderwets een CD vol met zonnige zomerhits. En sta de rest van de week heel vrolijk in de file. Ik probeer de kerstliedjes wel een keer in de zomer. Misschien dat ik ze dan kan waarderen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant