Burgemeester Wimar Jaeger (rechts) op de IJsselkade in gesprek met Menno Tamminga, auteur van het boek over de illegale pers in Zutphen tijdens WO II. Foto: Sander Grootendorst

Burgemeester Wimar Jaeger (rechts) op de IJsselkade in gesprek met Menno Tamminga, auteur van het boek over de illegale pers in Zutphen tijdens WO II. Foto: Sander Grootendorst

Burgemeester Zutphen onderstreept belang lokale pers

Politiek

ZUTPHEN – “Laat dit boek een les zijn dat we met z’n allen de verantwoordelijkheid hebben om de pers in de volle breedte alle vrijheid te geven, omdat dat de enige garantie is voor een gezonde democratie.”

Door Sander Grootendorst

Dit zei burgemeester Wimar Jaeger van Zutphen vorige week woensdag nadat hij uit handen van auteur Menno Tamminga het eerste exemplaar van diens boek Tegen de Duitse leugens in ontvangst had genomen. Tamminga schrijft daarin over de illegale pers in Zutphen tijdens de Tweede Wereldoorlog. (Zie het artikel hierover in Contact vorige week).
Jaeger hield een korte toespraak op de IJsselkade, het eindpunt van een wandeling met de auteur en belangstellenden langs enkele locaties die in 1940-45 een rol hebben gespeeld bij het maken en verspreiden van verzetskranten.
“Als er één stad is die het verdient om heel zorgvuldig met zijn geschiedenis om te gaan, dan is het Zutphen wel”, zei Jaeger. “Het boek laat zien wat toen de betekenis was van vrijheid en democratie. Als je leest dat de mensen in die jaren hun leven in de waagschaal legden om ervoor te zorgen dat vrije informatie door de samenleving kan vloeien…”
De burgemeester legde een link met de huidige tijd: “Het is belangrijk dat we het niet alleen vanuit geschiedkundig oogpunt bekijken, maar beseffen dat het boek ook relevant is voor het heden.”
Jaeger verklaarde “geen politieke speech” te willen houden, maar er wel op te willen wijzen dat de persvrijheid niet meer overal in Europa als een paal boven water staat. Hij noemde met name Hongarije en Polen. “Er zijn signalen dat het ook hier die kant op zou kunnen gaan. Laten we dus de waarschuwing uit het verleden goed in onze oren knopen.”
Tamminga bespreekt in zijn boek de plaatselijke gebeurtenissen in Zutphen en daar ging Jaeger ook op in. Hij benadrukte het belang van juist de lokale media, toen én nu. “Ik lees het boek als een oproep dat we in Zutphen goed moeten zorgen voor onze lokale media. Zeker in een tijd waarin die het niet zo makkelijk hebben.”
Daar ligt mogelijk een taak voor de gemeente, suggereerde Jaeger:  “Misschien moeten we de komende tijd gaan kijken wat er gedaan kan worden om de media lokaal te verstevigen, waarbij ze natuurlijk wel geheel en al onafhankelijk moeten blijven.” Goed functionerende lokale media vormen volgens Jaeger “de enige garantie dat we op een goede democratische manier ook hier in Zutphen kunnen voortleven.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant