Een van de vele spannende én leerzame activiteiten tijdens Expeditie NEXT in Zutphen: Proberen een draaiend wiel recht te houden. Foto: Sander Grootendorst
Een van de vele spannende én leerzame activiteiten tijdens Expeditie NEXT in Zutphen: Proberen een draaiend wiel recht te houden. Foto: Sander Grootendorst

Deelnemers Expeditie NEXT: kinderburgemeester gewenst!

Politiek

ZUTPHEN – Ook een van de vele wetenschappen die je kunt studeren en op allerlei maniere beoefenen: politicologie. En dus maakte deze discipline deel uit van het wetenschapsfestival Expeditie NEXT, dat woensdag in Zutphen werd gehouden en waaraan honderen kinderen meededen.

Door Sander Grootendorst

In de trouwzaal van het oude stadhuis was een ‘politieke speeltuin’ ingericht, waar de kinderen (in de leeftijd van zes tot en met twaalf jaar) onder meer leerden hoe het is om burgemeester te zijn, wat de gemeenteraad zoal doet en hoe je daar als burger invloed op kunt uitoefenen – bijvoorbeeld in een stemhokje. Maar ook: met een petitie.

Tijdens de slotbijeenkomst van het festival, in de burgerzaal, overhandigden Devika Partiman en Loes Aaldering, die de kinderen in de politieke speeltuin hadden begeleid, samen met een van de jonge ondertekenaars, een petitie aan burgemeester Wimar Jaeger: een pleidooi voor het aanstellen van een kinderburgemeester. Presentator Klaas van Kruistum las de bijbehorende tekst voor: “Een kinderburgemeester zorgt ervoor dat de gemeente luistert naar kinderen zodat die kunnen meedenken en meepraten over dingen die voor hen belangrijk zijn.”

Natuurlijk vroeg Van Kruistum aan de burgemeester een eerste reactie en die was positief: “Ik ga hiermee naar de gemeenteraad”, beloofde hij. “En dan zeg ik: vandaag waren er een heleboel jonge onderzoekers in Zutphen en die willen allemaal dat er een kinderburgemeester komt. Die goede ideeën heeft voor de kinderen, maar vast ook voor de oudere bewoners van onze gemeente.”
“Ik zou het wel weten als ik de gemeenteraad was”, vulde Van Kruistum aan.
Expeditie NEXT eindigt steevast met het vullen van de wetenschatkist: Was er in Zutphen voldoende kennis verzameld om volgend jaar met het festival door te gaan naar de volgende stad? Méér dan voldoende: de kist werd gevuld met wetenschapsmunten en de weegschaal sloeg al snel door.

Roermond
Van Kruistum maakte bekend waar Expeditie NEXT in 2025 wordt gehouden: in Roermond. Wethouder Felix van Ballegooij betrad het podium. “Ik ben met mijn kinderen vandaag vanuit Roermond naar Expeditie NEXT in Zutphen gegaan. Zij vonden het geweldig en ik ook!” Hij nodigde iedereen uit om volgend jaar weer mee te doen. “Al klinkt Roermond denk ik voor jullie als heel ver weg.”
Historisch gezien – en dan heb je het dus over de wetenschap van de geschiedenis – valt dat wel mee. Roermond, dat nu tot Limburg behoort, was net als Zutphen (en Arnhem en Nijmegen) eeuwenlang een van de hoofdsteden van het hertogdom Gelre. In het oude stadhuis, pal naast de Burgerzaal, bevond zich onder meer een ‘Roermondse kamer’. De Roermondse wethouder stond er woensdagmiddag hemelsbreed maar een klein aantal meters vandaan.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant