Afbeelding

IJsselduikers en sensorvissers

Opinie

De uiterwaarden nodigen uit voor een mooi wandelingetje. Het pad glibbert, het water flonkert, wilde ganzen vliegen over en lijken te vergeten om naar het zuiden te vertrekken. Het weer is zo zacht dat het lente lijkt. Tussen bomen verscholen ligt de Stupa, een sereen wit bouwwerk met een Boeddhabeeldje. Gebedsvlaggetjes wapperen eromheen en de wandelaar wordt uitgenodigd om met de klok mee rondjes om het beeld te lopen en een mantra uit te spreken. Bij het woord mantra rijzen mij gewoontegetrouw de haren te berge omdat het me doet denken aan spirituele types waarbij de dingen moeten resoneren. Maar als ik heel eerlijk ben dan betreft dat meer het taalgebruik dan de denkbeelden. ‘Het resoneert niet’ of ‘ik doe het niet, want ik heb er geen zin in’ komt in feite op hetzelfde neer. Wellicht wat opportunistisch, maar zo hoef ik eigenlijk ook geen groot onderscheid te maken tussen een mantra en een goed voornemen voor komend jaar. Ik besluit zo veel mogelijk in het heden te willen leven en met de woorden ‘alles is hier’ stap ik monter om het bouwwerk heen. Het schijnt daar stiekem gebouwd te zijn en niemand weet door wie. Ik probeer me voor te stellen hoe dat stiekeme bouwen in zijn werk moet zijn gegaan en stel vast dat het een briljante actie is.

Een paar kribbes verderop staat een tentje waar een visser bivakkeert. ‘U heeft hier het mooiste uitzicht van heel Zutphen’, complimenteer ik hem. Hij reageert minder ontspannen dan ik zou verwachten van een visser die volledige werkdagen naar een dobbertje staart. ‘Ja, vroeger was het hier lekker rustig, maar tegenwoordig duikt iedereen zomaar in het water. Van die koudetrainingen en Wim Hof toestanden. Hoe kouder het wordt, hoe meer mensen hier gaan zwemmen lijkt het.’ ‘Zijn dat niet vooral vrouwen? Daar wordt het uitzicht toch beter van?’

‘Ik werk met apparatuur, mijn sensoren gaan af en voor de vissen is het ook hartstikke onrustig.’

De IJsselbaai is groot en van iedereen. Ik kan me niet voorstellen dat vissen er hinder van hebben als er een blote vrouw langs zwemt. Een haakje in je lip lijkt me veel vervelender. Ik wens de man sterkte met zijn onverdraagzaamheid en maak me snel uit de voeten. Wij resoneren niet met elkaar.

Reageren? willemnagel74@gmail.com

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld