Vreemd geld. Foto: PR
Vreemd geld. Foto: PR

Inzameling oud en vreemd geld bij Albert Heijn

Maatschappij

ZUTPHEN/WARNSVELD - De Lionsclub Zutphen heeft de maand maart uitgeroepen tot inzamelmaand voor oud en vreemd geld. De actie, met medewerking van Albert Heijn, is gericht op de inwoners van Zutphen en Warnsveld die oude munten en biljetten vaak al jaren doelloos ergens in huis hebben liggen. Deels omdat ze toch niet meer in verre vakantielanden komen en deels omdat het oude valuta betreft die niet meer gebruikt worden zoals Duitse Marken en Franse Francs. De opbrengst van de actie komt ten goede aan blinden en slechtzienden in de derde wereld.

‘”Uit onderzoek van de Lionsclub Nederland is gebleken dat maar liefst 98% van de huishoudens oud of vreemd geld in huis heeft”, zegt Rob Brandt van de Lionsclub Zutphen. “Ons internationale Lions-netwerk heeft verschillende kanalen om munten en biljetten weer om te zetten in bruikbare valuta. Dus uit welk land ter wereld het geld ook komt maakt ons niets uit. Wij zetten het om tegen de actuele waarde in euro’s. De laatste keer dat we inzamelden kwam er geld binnen uit 152 verschillende landen.”

De vorige inzamelactie, vlak voor de coronaperiode, heeft de Lionsclub Zutphen 83 kilo oud- en vreemd geld ingezameld. Omgerekend vertegenwoordigde dit een waarde van 4.150 euro. Dit bedrag wordt door de Wilde Ganzen met 50 procent verhoogd. Met het geld uit Zutphen en Warnsveld zijn de afgelopen jaren meer dan 1000 staaroperaties uitgevoerd in oogklinieken in de derde wereld.

In de gemeente Zutphen werkt de Lionsclub nauw samen met Albert Heijn. In de twee winkels in Zutphen en in de winkel in Warnsveld staan de hele maand maart opvallende blauwe inzamelzuilen bij de in- of uitgang, waarin het geld kan worden gedeponeerd. Iedere cent die wordt gedoneerd, gaat voor de volle 100% naar het goede doel.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld