Gemeentehuis Zutphen. Archieffoto: Alize Hillebrink

Gemeentehuis Zutphen. Archieffoto: Alize Hillebrink

Cultuurondernemers vragen college uitleg over uitsluiting protest en hopen snel alsnog actie te mogen voeren

Economie

ZUTPHEN - ‘De gemeente Zutphen heeft de cultuursector in de kou laten staan en rechtsongelijkheid toegepast door vorige week geplande acties tegen de lockdown te verbieden, terwijl de horecasector zaterdag wél mocht protesteren. Bovendien heeft de gemeente de cultuursector het recht op demonstratie ontzegd’.

Door Rudi Hofman

Dit stellen Vincent Peppelenbosch namens Dat Bolwerck, Hans Heesen (Filmhuis Luxor) en Cynthia Marras (servicebioscoop Cinemajestic Zutphen) in een gezamenlijke brief aan het college van burgemeester en wethouders. De gemeenteraad heeft hiervan een afschrift ontvangen.

De drie beklagen zich in hun brief over de werkwijze van de gemeente ‘bij de landelijke ‘open’ actie als protest en als solidariteitsgebaar tegen de voortzetting van de lockdown voor de sectoren horeca en cultuur’. 

‘Dreigende’ telefoontjes
Cinemajestic, Dat Bolwerck en Luxor werd vrijdagavond door de gemeente per telefoon duidelijk gemaakt, dat zij geen ‘tijdelijke open actie’ mochten voeren. Deden zij dit toch, dan zou er ‘gecontroleerd, gehandhaafd en beboet worden’. Deze handelwijze is volgens de briefschrijvers gebaseerd op rechtsongelijkheid en in strijd met het recht op demonstratie. Zij hebben de telefoontjes als ‘dreigend’ ervaren.

Vervolgens halen de briefschrijvers een artikel in de Volkskrant van Hessel van Piekartz aan. Die schreef op 14 januari: ‘door het hele land staan gemeenten opening van horeca en cultuur oogluikend toe. Er wordt nadrukkelijk uitgegaan van een gelijkschakeling van de sectoren. Ook wordt het eenmalig open gaan als protestvorm geaccepteerd. Ook door de landelijke brancheverenigingen’.

De briefschrijvers wensen te benadrukken dat zij achter de actie van de horeca stonden en zich daarmee solidair verklaren: ‘Dit laat onverlet dat deze actie ook gegund had moeten worden aan de culturele sector, die in dezelfde benarde en langdurige deplorabele omstandigheden verkeert als de horeca’. 

‘Verkeerde inschatting’
Van het college willen de drie graag horen ‘hoe het heeft kunnen gebeuren dat de gemeente tot deze verkeerde inschatting van de reikwijdte van deze landelijke actiedag is gekomen. En ook hoe op korte termijn de cultuur alsnog een moment van actie wordt gegund’. 

Een gemeentewoordvoerder verklaarde de handelwijze van de gemeente onlangs in Contact als volgt: “Het is een landelijke actie van winkeliers en horeca. Daar trekken we dan ook de lijn, hoe zeer wij ook begrijpen dat andere sectoren ook open willen.” 

Hoge nood
‘In onze ogen een onterechte en onheuse benadering van culturele ondernemers die net als andere ondernemers in Zutphen (en Nederland) aandacht vragen voor de hoge nood waarin ook onze sector zich bevindt’, aldus de briefschrijvers in de inleiding van hun klacht.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld