C’è ancora domani trok in Italië meer bezoekers dan Barbie en Oppenheimer. Foto: Filmdepot

C’è ancora domani trok in Italië meer bezoekers dan Barbie en Oppenheimer. Foto: Filmdepot

Italiaanse bioscoophit met drama en humor

Cultuur

Zutphen - De Italiaanse film C’è ancora domani is een origineel, pakkend en komisch drama over een huisvrouw in het Rome van 1946, die de eerste stappen zet om zich te onttrekken aan de tirannie van haar man. Te zien in Luxor vanaf donderdag 21 maart.

 C’è ancora domani was afgelopen jaar de best bekeken film in de Italiaanse bioscopen. De kaskraker raakt een gevoelige snaar in een samenleving die in opstand komt tegen aanhoudend machismo en geweld tegen vrouwen. Het verhaal speelt zich af in het naoorlogse Rome, toen het leven voor veel Romeinen nog niet zo dolce was. 

Mysterieuze brief
Delia woont met haar drie kinderen, haar man gewelddadige man Ivano en een norse, ziekelijke schoonvader in een kelderwoning in het Rome van 1946. Ze heeft een paar bondgenoten in dit harde leven: Nino, een monteur die van haar houdt; Marisa, een geestige en optimistische vriendin; en William, een Afro-Amerikaanse soldaat die haar graag wil helpen. Als tienerdochter Marcella zich verlooft met een jongen uit de middenklasse, is ze eerst verheugd. Al gauw realiseert ze zich dat Marcella op weg is naar een huwelijk dat vergelijkbaar is met het hare. Met een onorthodoxe maatregel weet ze het huwelijk te voorkomen. Marcella is wanhopig, maar Delia weet dat ze juist heeft gehandeld: zich bewust van haar ondergeschikte positie en aangemoedigd door een mysterieuze brief, heeft ze besloten terug te vechten.

Inspiratie
C’è ancora domani is het regiedebuut van actrice, scenarioschrijver en auteur Paola Cortellesi, een van de meest veelzijdige artiesten in de Italiaanse filmwereld. Ze vertolkt zelf de rol van Delia en Valerio Mastandrea, bekend uit Perfetti sconosciutti, speelt Ivano. Cortellesi werd voor haar film geïnspireerd door de verhalen van haar grootmoeder en overgrootmoeder. Een van de redenen dat de film in neorealistisch zwart-wit is gedraaid. 

Kijk voor aanvangstijden en ticketverkoop op www.luxorzutphen.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant