Beppie werd na de tv-uitzending in de jaren 60 een klassieker en geldt nog steeds als een van Van der Keukens meest geliefde films. Foto: PR

Beppie werd na de tv-uitzending in de jaren 60 een klassieker en geldt nog steeds als een van Van der Keukens meest geliefde films. Foto: PR

Films Johan van der Keuken op 16mm

Cultuur

Zutphen - Luxor vertoont op zaterdag 16 maart twee jaren 60-films van Johan van der Keuken zoals ze gemaakt zijn: op 16mm. De projector staat voor de gelegenheid in de zaal, want het ratelende geluid hoort er natuurlijk bij.

Johan van der Keuken staat bekend om zijn improviserende stijl, waarbij hij optimaal gebruik maakte van de lichte 16mm-camera’s die begin jaren 60 werden geïntroduceerd. Voordat hij meer politieke en sociaal-maatschappelijke thema’s aansneed, filmde hij in de jaren 60 een aantal intieme 16mm-portretten. Hiertoe behoren de twee korte klassiekers Blind kind en een ontwapenend portret van het Amsterdams straatschoffie Beppie. Luxor vertoont beide films zaterdag 16 maart op een onlangs verworven 16mm-projector. Aanvang 15.00 uur. Toegang: 10 euro.

Blind Kind (1964, 27 min.)
In Blind kind observeert Van der Keuken hoe de kinderen de wereld ontdekken en met grote volharding hun tastzin en gehoor trainen. Door ze dicht op de huid te zitten, maakt hij de belevingswereld van de kinderen zichtbaar. Ze nemen de werkelijkheid weliswaar op een andere manier waar, maar beleven die daarom niet minder intens. 

Beppie (1965, 38 min.)
Een ontroerend en ontwapenend tv-portret van de tienjarige Amsterdamse Beppie (Klaassen), het buurmeisje van Johan van der Keuken. We zien Beppie spelend op straat, in de klas op school, patat etend op de Albert Cuypmarkt, bij de intocht van Sinterklaas en bij een kerstviering bij het Leger des Heils. Ondertussen geeft Beppie haar visie op liefde, leven en dood. Beppie vertelt over haar familie (acht zussen) en haar avonturen. Ze representeert het leven en de alle­daagse beslommeringen van een doorsnee Amsterdammertje dat het thuis niet al te breed heeft. Tegelijkertijd is Beppie het ont­wapenende en vrolijke meisje dat zich niet door een zorgelijk bestaan laat intimideren. Johan van der Keuken wist dit overtuigend op film vast te leggen door middel van een losse, observerende wijze van filmen.

Tickets verkrijgbaar via www.luxorzutphen.nl of aan de kassa in het theatercafé.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant