Florien Saalmink met van links naar rechts collega-dichters Hans Mellendijk, Helma Snelooper en Bert Scheuter. Foto: Gerard Mühlradt

Florien Saalmink met van links naar rechts collega-dichters Hans Mellendijk, Helma Snelooper en Bert Scheuter. Foto: Gerard Mühlradt

Florien Saalmink volgt Eva Schuurman op als dichter

Cultuur

ACHTERHOEK - De vier Dichters des Achterhoeks zijn inmiddels een begrip in de elf uitgaven van Achterhoek Nieuws. Eva Schuurman, Hans Mellendijk, Helma Snelooper en Bert Scheuter verzorgden de afgelopen twee jaar om toerbeurt de rubriek Dicht. Eva’s plek wordt vanaf deze week ingenomen door Florien Saalmink. “We vinden het belangrijk dat we niet langer dan vier jaar blijven zitten. Volgend jaar maak ik plaats voor een andere dichter”, zegt Hans Mellendijk.

Door Joyce de Schepper

“Iedere week slaan we de krant ‘Dicht’ met een gedicht”, zegt hoofdredacteur Gerwin Nijkamp. “Naast het brengen van het regionale nieuws in begrijpelijke woorden en zinnen, vinden we het belangrijk om onderdak te bieden aan de schoonheid van taal. In poëzie komen woorden op een andere manier tot leven.”

Waarom Florien? 
Bert en Hans zagen Florien bij de presentatie van het Het Achterhoeks Boekenplankje waar Achterhoekse schrijvers elkaar troffen. “Florien maakte indruk met een voorzichtige vanzelfsprekendheid die meteen aansprak”, zegt Bert. “De voorzichtigheid zit ‘m in hoe ze haar optreden begint en wat ze doet. De zelfverzekerdheid in wat ze te zeggen heeft.” Aanleiding om Florien te vragen voor een optreden tijdens de 21ste editie van culturele wandeling ‘nDrom. Helma was “verrast door de aaneenrijging van beelden die haar performance oproept. Een mooie zoektocht naar vorm en inhoud van waaruit gedichten ontstaan.” En, vult Hans aan: “Knap ook, die lappen tekst ‘zomaar’ uit haar hoofd.” Kortom; een verrassend nieuw jong geluid, vinden de drie dichters. Een mooie opvolger van Eva.


Nieuwe Dichter des Achterhoeks Florien Saalmink. Foto: Gerard Mühlradt

Waarom ik? 
“Ja, dat dacht ik. Waarom ik? Ik was heel erg verrast én enthousiast”, reageert Florien die al vanaf haar twaalfde schrijft. “Schrijven vind ik heel belangrijk. Ik vind het mooi en leuk om te doen. Ik kan er mijn ei in kwijt. Veel van wat ik schrijf komt voort uit mijn eigen ervaring en beleving.” Schrijven voor jezelf is iets anders dan publiceren of performen, realiseert Florien zich. “Als ik voor mezelf schrijf, is er niets en niemand om rekening mee te houden. Voor publicatie voel ik me ook vrij, maar ik merk wel dat ik stilsta bij wat anderen ervan kunnen vinden, het vergt een wat meer kritische blik. Ik blijf -althans zo denk ik er nu over- schrijven over emoties en liefde, maar ook over maatschappelijke problemen. Actuele onderwerpen en vrij universele ervaringen die ik vanuit mijn oogpunt belicht. Waar ik mijn licht over schijn en de wereld voor mezelf probeer te begrijpen.”

Doorgewinterde schrijvers
Het talent van Florien wordt op meerdere plekken gezien en erkend. De jonge dichter/performer won al de eerste prijs in de categorie Taal van Kunstbende Gelderland. Inmiddels heeft ze ook een bijdrage geleverd aan de Poëzieleesplek en de Kunstklinkplek bij de Kunstwandelroute Hummelo op uitnodiging van dichterscollectief de Omsmeders waar Helma, Bert en Hans deel van uitmaken. “Ik hoop vooral dat we samen mooie gedichten mogen maken”, zegt Florien. ”Als beginnend schrijver heb ik nog meer dan genoeg te leren. Mooi dat ik me bij deze doorgewinterde schrijvers mag voegen en eens in de vier weken een bijdrage mag leveren.” Want doorgewinterde schrijvers, dat zijn ze. Hans Mellendijk publiceerde onlangs De taal levert mi-j ‘n streek, een bundel verzamelde dialectgedichten. Helma Snelooper geeft binnenkort een bundel gedichten uit over de coronatijd die vormgegeven wordt door Bert Scheuter. De titel is nog even een verrassing, maar spreidt symbolisch zijn vleugels uit naar die ongrijpbare coronatijd.” Florien, aan jou het laatste woord. “Wat moet ik zeggen?” Geen idee. We gaan het lezen. Je schrijft het maar!

Lees hier haar eerste bijdrage voor de rubriek Dicht.

Nieuwe Dichter des Achterhoeks Florien Saalmink. Foto: Gerard Mühlradt

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld