Het comité Open Monumentendag Zutphen, v.l.n.r.: Hester van Wensveen, Antje van Dijk en voorzitter Ineke Hissink-Kappert. Foto: PR
Het comité Open Monumentendag Zutphen, v.l.n.r.: Hester van Wensveen, Antje van Dijk en voorzitter Ineke Hissink-Kappert. Foto: PR

Verrassend veelzijdig: Open Monumentendag 2022

Cultuur

ZUTPHEN - Op 10 en 11 september is het Open Monumentendag. In de hele gemeente Zutphen zijn tientallen historische gebouwen, ateliers, torens en musea het hele weekend gratis toegankelijk. “De opening is dit jaar op vrijdagmiddag in Het Koelhuis en daar wordt ook de Paltsprijs uitgereikt. Iedereen is tijdens dit weekend van harte welkom in Zutphen”, aldus voorzitter Ineke Hissink-Kapper.

Opening en Paltsprijs in Het Koelhuis
Op vrijdag 9 september is in Het Koelhuis de officiële opening van Open Monumentendag 2022. Ineke Hissink-Kapper, voorzitter van Open Monumentendag Zutphen, zal kort het woord nemen en na de officiële opening waarbij ook erfgoedwethouder Sjoerd Wannet aanwezig is, volgt de uitreiking van de Paltsprijs. Deze prijs wordt elke twee jaar uitgereikt door het Wijnhuisfonds en is bedoeld voor particulieren en bedrijven die hun pand of locatie op cultuurhistorisch verantwoorde wijze hebben opgeknapt. Naast de winnaar, die wordt gekozen door een deskundige jury, wordt ook de publieksprijs bekend gemaakt. Na afloop van de prijsuitreiking is er gelegenheid voor een exclusieve rondleiding door Het Koelhuis.

Stemmen voor de publieksprijs kan nog tot en met 8 september 18.00 uur via de Facebookpagina Wijnhuisfonds Paltsprijs 2022.

Divers programma
Net als voorgaande edities is het programma weer verrassend veelzijdig. Naast de openstelling van historische gebouwen, musea en ateliers zijn er ook rondleidingen, optredens en wandelingen. Ook wordt op diverse manieren invulling gegeven aan het landelijke thema duurzaamheid. Bijzonder dit jaar is dat ter ere van het 175-jarig jubileum van De Nederlanden van 1845 er allerlei activiteiten zijn in museum De Brandkas van Henny. Ook is het opnieuw mogelijk om binnen te kijken bij Huis ’t Velde, het onderkomen van het Leger des Heils op het Hagepoortplein en de Proeflokalen op het Vispoortplein. De Burgerzaal is tijdens het weekend ingericht als informatiecentrum. Hier staan stands van sponsoren en verenigingen, starten diverse wandelingen en er is een boekenmarkt. Ook kan men hier gratis het programmaboekje van Open Monumentendag afhalen.

Onthulling Monument van het Jaar
Op zondagochtend om 11.30 uur wordt het Monument van het Jaar ‘onthuld’. Wethouder Sjoerd Wannet vertrekt rond 11.00 uur, samen met bestuursleden van Open Monumentendag Zutphen, in een duurzame elektrische Stap In Stap Uit-bus van het ’s Gravenhof naar het Metaheirhuisje op de Joodse begraafplaats. Terplekke geeft hij het startsein voor deze crowdfundingactie.

Sinds 2016 kiezen gemeente Zutphen en Open Monumentendag Zutphen een project waarbij Zutphens erfgoed op een bijzondere manier wordt behouden en versterkt. Dit jaar valt die eer te beurt aan het Metaheirhuisje. Het huisje, gebouwd in 1887, is in 2013 gerestaureerd maar toen werden de openslaande deuren aan de zijde van de begraafplaats niet vervangen omdat de middelen op waren. Vervanging is nu wel dringend nodig. Bovendien is het schilderwerk van het huisje na bijna tien jaar in slechte staat. Iedereen is welkom bij dit officiële moment of tijdens de openstelling op zondag tot 17.00 uur.

Kinderen & Ambacht21
Dit jaar is er uiteraard ook voor kinderen en gezinnen weer van alles te beleven. Musea Zutphen, de Buitensociëteit en Erve Eme hebben diverse leuke activiteiten voor kinderen op het programma staan. Vanuit Open Monumentendag is er een poppenkast in Schuilkapel De Wildeman en in het kader van het lokale themajaar 1572 is er gekozen voor een kinderactiviteit bij de Spanjaardspoort. Hier is een verhalenverteller én kunnen kinderen aan de slag met een eigen zwaard of stokpaardje waarna ze tot ridder worden geslagen. Uiteraard staat ook de bekende stempelactie weer in het programmaboekje waarmee kinderen een gratis ijsje van Talamini kunnen verdienen.

Op zondag is er voor de wat oudere jeugd bovendien Ambacht21. Tijdens dit festival kan iedereen op een leuke en actieve manier kennismaken met (nieuwe) techniek. Op de kaart in het programmaboekje van Open Monumentendag staat waar de activiteiten van Ambacht21 zijn.

Open Monumentendag Zutphen: zaterdag 10 september 10.00 tot 17.00 uur en zondag 11 september 11.00 tot 17.00 uur. Meer info: www.openmonumentendagzutphen.nl. Zie ook het programmaboekje dat gratis verkrijgbaar is op diverse plekken in de gemeente Zutphen. Deze is ook online in te zien op de website van Open Monumentendag Zutphen. 

Bij de Spanjaardspoort kunnen kinderen aan de slag met een eigen zwaard of stokpaardje waarna ze tot ridder worden geslagen. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld