Jesse Sprikkelman. Foto: ProduMedia
Jesse Sprikkelman. Foto: ProduMedia
PODCAST

Podcast gelanceerd over de geschiedenis van Zutphen

Cultuur

ZUTPHEN - Wist je dat Zutphen in 1926 te maken had met een grote overstroming? En dat enkele huizen op de markten in de veertiende eeuw gebouwd zijn? In de nieuwe podcast ‘Zutphen de Podcast’ neemt podcastmaker Jesse Sprikkelman de luisteraar mee in de geschiedenis van de stad.

Zutphen is al meer dan 1700 jaar continu bewoond en is een van de oudste steden van Nederland. Er vallen dus genoeg verhalen over te vertellen. “Zo hebben we een belangrijke handelsgeschiedenis, we zijn niet voor niks eens Hanzestad. En in de Tweede Wereldoorlog is er ook flink gevochten rond Zutphen”, legt Sprikkelman uit. De podcast is een uitgave van het lokale productiebedrijf ProduMedia. 

Zutphen de Podcast bevat korte afleveringen waarin een onderwerp besproken worden. Inde eerste drie afleveringen gaat het over de handelsgeschiedenis, de IJssel en de Tweede Wereldoorlog. “Het mooie is dat je heel veel kanten op kan met deze podcast. In de aflevering over de IJssel gaat het bijvoorbeeld over de Vikingen, maar je hoort ook over hoogwater anno nu.” Sprikkelman hoopt in de afleveringen mensen wat bij te brengen over de historie van de stad. “De podcast is geen diepgravend onderzoek, maar juist een laagdrempelige geschiedenisles. Door de manier van samenstellen hoop ik dat het voor iedereentoegankelijk is. Bijvoorbeeld voor scholieren die een werkstuk maken over de stad. Maar ook voor toeristen die de stad bezoeken.”

“Ik ben absoluut geen geschiedenisfreak”, licht de Zutphense podcastmaker toe. “Maar wanneer je door de stad loopt word je toch nieuwsgierig naar de historie. Dat heeft iedereen toch?” In de afleveringen is veel tijd gestoken. “Ik moet natuurlijk een logisch verhaal vertellen. Maar mijn belangrijkste doel is om ervoor te zorgen dat het niet gaat vervelen. Daarom hoor je veel muziekjes en sfeergeluiden.” 

Op 1 juli zijn de eerste drie afleveringen gepubliceerd. Hoeveel er nog gaan komen? “Dat weet ik nog niet. Vast veel! En dat is ook het mooie aan deze podcast! Je kan echt alle kanten op. Er zijn honderden interessante verhalen te vertellen.”

De postcast: 

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld