De Eefdese kids laten zien wat ze in huis hebben tijdens de Best trick competitie. Foto: Tjitske Ypma
De Eefdese kids laten zien wat ze in huis hebben tijdens de Best trick competitie. Foto: Tjitske Ypma

Middagje skateboarden in Eefde als opstap naar skatepark

Cultuur

EEFDE - Aan speeltuinen ontbreek het in Eefde niet maar als je deze bent ontgroeid, is er in het dorp niet veel meer te beleven. Dat dit anders kan, lieten de initiatiefnemers van Playground Eefde afgelopen vrijdagmiddag 17 juni zien. Op het plein vlak naast de kermis stond daar opeens een skatepark, neergezet door jongens van Burnside Skateschool in Deventer. 

Door Meike Wesselink 

Doorgewinterde skaters en beginners lieten zich door de warmte niet tegenhouden en showden hun tricks op de baan. Onder hen Guusje (9). Maar wat graag zou zij een skatebaan in Eefde willen. Niet voor één keer maar voor vast. Eindelijk kan Guusje deze middag aan iedereen laten zien, wat ze tijdens haar wekelijkse skateboardlessen leert. Samen met Oole (10) volgt ze die bij Burnside waar Bert Roeterdink, die deze middag ook naar Eefde is gekomen, les geeft. “Wat zo fijn is aan skaten”, straalt Guusje, “is dat ik er een superlekker gevoel van in mijn buik krijg en het is ook gewoon heel leuk om coole tricks te leren.” Oole vindt het vooral gaaf om lekker hard te gaan en dat laat hij meteen maar even zien.

Zijn vader Job Greeve zit samen met Anique de Jong, Sencha van Kinderen (ook ouders) en Harry Robberts van de Dorpsraad Eefde achter het initiatief Playground Eefde. Niet alleen voor kinderen, ook voor de jongeren uit het dorp maken zij zich sterk voor een playground/ontmoetingsplek. De afgelopen weken deelden zij flyers rond om het pop-up skatepark van deze middag aan te kondigen maar ook om via een qr-code met achterliggende enquête het animo te peilen. Sencha: “Zeker tachtig positieve antwoorden kregen we binnen en dat kan na vandaag alleen maar meer worden. Wethouder De Goede kwam begin middag een kijkje nemen maar er lieten zich ook jongeren zien die echt behoefte hebben aan plek in Eefde waar ze met vrienden kunnen samenkomen en nieuwe mensen kunnen ontmoeten.”

Jeneau Evers (18) hangt dit weekend met zijn vrienden veel rond op de Eefdese kermis. “We hebben dan ook echt wel lol maar verder is er hier niet zoveel te doen hoor. Vaak spreek ik met vrienden gewoon bij iemand thuis af of we gaan op de scooter naar Zutphen of Deventer. Als er hier een geschikte plek zou komen waar wij elkaar kunnen ontmoeten, dan zouden we daar wel gebruik van maken. Skateboarden doe ik tegenwoordig niet meer, ik heb het wel altijd gedaan, maar als hier echt een skatepark komt, dan zou ik mijn skateboard misschien wel weer tevoorschijn halen.”

“Het is belangrijk dat er een voor jongeren een prettige plek komt om verder op te groeien”, legt Harry Robberts van de Dorpsraad uit. “Als je jongeren betrekt bij de plannen dan komen ze ook met goede ideeën. Zo deed iemand per enquête de suggestie voor prullenbakken rondom de playground. De skatebaan zou op een plek moeten komen waar zicht op is en waar voldoende ruimte is maar zover is het nog niet. Het is nu zaak om Gemeente Lochem te laten weten dat er animo is. Daarna kunnen we kijken naar een geschikte locatie.”

Meer info via Instagram: playground_eefde.

Om beurten mogen de Eefdese kids laten zien wat ze in huis hebben tijdens de Best trick competitie. Foto: Tjitske Ypma
Iedereen kon terugkijken op een fijne, sportieve middag. Foto: Tjitske Ypma
Om beurten mogen de Eefdese kids laten zien wat ze in huis hebben tijdens de Best trick competitie. Foto: Tjitske Ypma

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld