Leerlingen staan stil bij het monument. Foto: Henk Derksen

Leerlingen staan stil bij het monument. Foto: Henk Derksen

Henk Derksen

Herdenking Canadezenmonument

Algemeen

ZUTPHEN - Deze weken staan in het teken van de herdenking van de slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog. Op donderdagochtend 11 april vond de herdenking plaats bij het Canadezenmonument aan de Kerkhofweg in Warnsveld.

Groep 8 van de CBS Arcade en enkele belangstellenden verzamelden zich bij het monument om de 35 Canadese en één Engelse militair te herdenken die zijn gesneuveld bij de bevrijding van Warnsveld en Zutphen.

Juf Wendy Brinkhof sprak bij het monument over de vrijheid waarvoor deze militairen hun leven hebben gegeven. Daarna nam Harm Kuijper het woord. Hij deelde onder andere mee dat een week eerder nabestaanden van Private Harry Gervais, samen met de ambassadeur van Canada en de burgemeester van Zutphen, bloemen op deze plek hebben gelegd.

Harm Kuijper noemde de namen van de 36 gesneuvelden op, waarna een minuut stilte volgde. Leerlingen legden een bloemstuk bij het monument en droegen gedichten voor. Jappie Berger legde namens de Stichting Herdenkingen Tweede Wereldoorlog Warnsveld bloemen neer.

Vervolgens stonden de leerlingen in groepjes even stil bij het monument, waarna ze terugkeerden naar school.

Leerlingen lezen hun gedicht voor. Foto: Henk Derksen
Leerlingen leggen een bloemstuk namens CBS Arcade. Foto: Henk Derksen
Het Canadezenmonument. Foto: Henk Derksen

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant