Cultuurwethouders Mathijs ten Broeke (Zutphen) en Henk van Zeijts (Lochem) zijn enthousiast over de door Muzehof geïnitieerde Culturele Kaart. Foto: Rudi Hofman

Cultuurwethouders Mathijs ten Broeke (Zutphen) en Henk van Zeijts (Lochem) zijn enthousiast over de door Muzehof geïnitieerde Culturele Kaart. Foto: Rudi Hofman

Muzehof zet Culturele Kaart in om kunst- en cultuurdrempel voor jongeren te verlagen

Cultuur

EEFDE - Om te bevorderen dat álle jongeren uit de gemeenten Zutphen en Lochem kunnen meedoen aan culturele en kunstzinnige activiteiten, heeft de Muzehof woensdag in dorpshuis Het Hart in Eefde de Culturele Kaart gelanceerd. Deze online kaart biedt een locatieoverzicht van kunst- en cultuuraanbieders in de twee gemeenten. De doelgroep is nu jeugd tot en met achttien jaar. Mogelijk is dit op termijn uit te breiden naar alle leeftijden.

Door Rudi Hofman

“Met onze Culturele Kaart willen we kunst en cultuur toegankelijk maken voor iedereen. Door bijvoorbeeld een te smalle beurs van de ouders is dit helaas nog niet voor iedereen weggelegd”, zei Lisette Lagerweij, directeur Muzehof Centrum voor de Kunsten in haar openingswoord.

Wie de Culturele Kaart bekijkt, kan selecteren op gemeente en/of discipline(s) zoals: beeldend, muziek, dans, theater, koor en erfgoed en daarna tot op wijkniveau inzoomen om te kijken of er iets van zijn of haar gading bij is. 

Aanbieders
Sommige disciplines waaronder circus, musical en multimedia geven nu nog geen ‘hits’, maar dit kan snel veranderen als zich meer aanbieders melden bij Muzehof. De verwachting is dat het aantal aanbieders en de variatie in het aanbod de komende weken en maanden sterk zal toenemen.

De Culturele Kaart is bedoeld voor ouders, kinderen, leerkrachten en iedereen die wil doorverwijzen naar lessen, cursussen en workshops buiten schooltijd in de regio Zutphen-Lochem. 

Fondsen
Op de site van Muzehof staat een overzicht van fondsen en regelingen waarop ouders met een minimuminkomen onder voorwaarden aanspraak kunnen maken als hun kinderen aan bepaalde activiteiten willen meedoen. Voorbeelden zijn: Nationaal Fonds Kinderhulp, Jeugdfonds Sport en Cultuur en Stichting Leergeld Zutphen en Stichting Leergeld Lochem.

Stimuleren
Namens Leergeld Lochem zei voorzitter Helen Strik dat de stichting het initiatief van Muzehof van harte ondersteunt: “Op school krijgen kinderen wel het een en ander aan cultuur en kunst aangeboden, daarna valt het vaak stil. Onze intermediairs bezoeken gezinnen die het niet breed hebben en zij proberen ouders te stimuleren hun kinderen naar een vereniging te doen. Het is van groot belang dat ze met anderen samenspelen, zich ontwikkelen en niet alleen blijven. Hopelijk kunnen we hier met de Culturele Kaart meer aandacht aan geven.”

Cultuurwethouders
Voor de officiële handeling in Het Hart tekenden de Zutphense cultuurwethouder Mathijs ten Broeke en zijn Lochemse collega Henk van Zeijts. Zij kregen van Lisette Lagerweij beiden een grote ‘pin’ die symbool staat voor de Culturele Kaart voor de regio Zutphen en Lochem.

Van Zeijts vertelde dat toen hij een jaar of tien was een man uit de buurt (“wij noemden hem ome Jan”) wekelijks een aantal kinderen naar de Harmonie Gorssel-Eefde reed. Kleine Henk kreeg daar trompetles. “Dat gun je iedereen, ik heb er zoveel lol en profijt van gehad.” De wethouder grapte dat de Culturele Kaart in zekere zin de rol van ome Jan heeft overgenomen. 

Laagdrempelig
Wethouder Ten Broeke wilde niet achterblijven en hij kwam met ‘ome Bram’ op de proppen, die hem vroeger gitaar leerde spelen. Beide wethouders benadrukten het belang van het op een laagdrempelige manier in aanraking kunnen komen met kunst en cultuur. In hun ogen kan de Culturele Kaart aan dit doel zonder twijfel een positieve bijdrage leveren.


www.muzehof.nl/culturelekaart
www.muzehof.nl/regeling

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant