Zutphen krijgt dit jaar uitzonderlijk veel nieuwe Stolpersteine

ZUTPHEN - Stichting Stolpersteine Zutphen heeft afgelopen week in totaal 38 struikelstenen in ontvangst genomen. “Een uitzonderlijk groot aantal,” zegt Leonore Sonn van de stichting.

Door Alize Hillebrink

Met de aanvraag van 18 stenen voor Stichting Stolpersteine Zutphen en 20 stenen voor de Schilderswijk heeft Zutphen vorige week in totaal 38 nieuwe Stolpersteine gekregen. De gedenkstenen, ook wel bekend als struikelstenen, zijn een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. De stenen worden aangebracht in het trottoir voor de vroegere woonhuizen van mensen die slachtoffer zijn geworden door de nazi’s. In Zutphen liggen op dit moment 53 Stolpersteine. Daar komen nu dus in één keer 38 nieuwe stenen bij. “Zoveel stenen voor een stad in één keer is ongebruikelijk,” zegt Leonore Sonn van Stichting Stolpersteine Zutphen. “Normaliter zit er een restrictie op van maximaal vijf stenen per aanvraag. De organisatie in Duitsland had de stenen voor de Schilderswijk niet meegerekend, maar ook door corona loopt alles anders.” Traditiegetrouw legt kunstenaar Gunter Demnig alle stenen zelf, maar door corona mogen de aanvragers de stenen dit jaar zelf leggen. Dit kan voor familieleden van de slachtoffers bijzonder zijn, omdat die dan zelf de stenen kunnen leggen.

Op de Deventerweg komen twee stenen, op de Graaf Ottosingel vier, zeven op de Groenmarkt, twee op de Spiegelstraat en drie op de Houtmarkt. In verband met corona is een datum voor de legging van de gedenkstenen nog niet bekend. “We hopen voor de zomervakantie,” aldus Sonn.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden