Auteurs/sprekers Herman Vuijsje en Anneke Groen. Foto: Suzanne Blanchard
Auteurs/sprekers Herman Vuijsje en Anneke Groen. Foto: Suzanne Blanchard

De culturele verschuiving van eindeloos ouderschap

Algemeen

ZUTPHEN - Op donderdag 14 maart om 19.30 uur geven Anneke Groen en Herman Vuijsje, een lezing over het boek 'Eindeloos Ouderschap'. In het Genietcafé, aan het Oude Bornhof in Zutphen.

Kloppen volwassen kinderen voor advies en praktische ondersteuning steeds vaker- en langer bij hun ouders aan? Eindeloos ouderschap is van alle tijden.
Als ouder wil je toch dat het goed gaat met je kind. Ook als het 35 is, of 48? Anneke Groen en Herman Groen concluderen in hun boek dat mensen tegenwoordig wel een andere invulling geven aan dat eindeloze ouderschap.

Anneke Groen zegt daarover deze week in 'Libelle': "Het is een nieuw verschijnsel dat ouders in deze mate voor hun volwassen kinderen blijven zorgen. Dat komt o.a. doordat de generatie ouders van volwassen kinderen van nu, veel vitaler is dan hun eigen ouders. Ze hebben vaak een vriendschappelijke verhouding met hun kinderen". We vinden het normaal dat kleinkinderen eigen speelgoed en soms zelfs een eigen slaapkamer hebben bij opa en oma, want deze passen structureel op. Ook zie je steeds vaker dat ouders hun kinderen financieel ondersteunen bij de aankoop van een huis.

Bij nader inzien blijkt dit een culturele verschuiving van belang te zijn. Met nieuwe vraagstukken over de verhouding tussen ouders, kinderen en kleinkinderen. Want: mogen ouders bijvoorbeeld ook eens 'nee' zeggen? Vinden ze dat lastig? Mogen ouders ook iets terug verwachten van de grote hoeveelheid tijd, zorg en aandacht? Anneke Groen (journalist en debatleider) en Herman Vuijsje (auteur en socioloog) spreken hierover in het boek 'Eindeloos Ouderschap'. Op een zeer herkenbare manier én met de nodige humor spreken ze over het emotionele mijnenveld wat het gevolg kan zijn, van dit vaak nog onbesproken, verschijnsel. Met een nagesprek onder leiding van Anneke Groen.

Voor meer informatie en reserveren, zie de website.


www.genietcafe.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant