Bariton Maarten Koningsberger brengt onder leiding van The Atlantic Trio Ierse volks- en drinkliederen ten gehore tijdens Het Beethoven Festival. Fotograaf: Maaike Eijkman
Bariton Maarten Koningsberger brengt onder leiding van The Atlantic Trio Ierse volks- en drinkliederen ten gehore tijdens Het Beethoven Festival. Fotograaf: Maaike Eijkman

'Beethoven is meer dan alleen Für Elise'

Algemeen

ZUTPHEN - 'De andere Beethoven', daar draait het om tijdens de derde editie van het Beethoven Festival in Zutphen van 24 tot en met 26 augustus. Het muzikale festival presenteert Beethoven van klassiek tot jazz uitgevoerd op mandoline tot accordeon. Festivaldirecteur Emile Engel: "Beethoven is van alle tijden."

Door Alize Hillebrink

De tweejaarlijkse muzikale manifestatie in Zutphen groeit: dit jaar strijken meer dan zeventig musici van over de hele wereld neer in Zutphen. Hiermee mag het Beethovenfestival zich met recht een internationaal festival noemen. Ook onderscheidt het zich door het hoge niveau van musici zoals het Hexagon Ensemble, het Apollo Ensemble en Dudok Quartet Amsterdam met de grote pianist Hannes Minnaar. Het publiek kan zich een heel weekend lang laven aan uitvoeringen van één van de grootste componisten aller tijden in uitvoeringen met de meest uiteenlopende stijlen. Van authentieke concerten op instrumenten uit zijn tijd tot moderne jazz geïnspireerd op Beethoven.

Authentiek, klassiek en 'anders'
Festivalprogrammeur Emile Engel: "Für Elise kent iedereen wel en ja, ook die zal te horen zijn." Maar de organisatie wil Beethoven breder brengen en dat doen ze op drievoudige wijze: authentiek, klassiek en 'anders'. 'Beethoven anders' vormt de rode draad in het programma. "Daarin zien we een hele andere kant van Beethoven. Wist je dat Beethoven ook drankliederen schreef? Waarschijnlijk niet. Deze worden door Maarten Koningsberger en The Atlantic Trio ten gehore gebracht." De andere Beethoven is ook te horen op instrumenten die je niet bij hem zou verwachten. Zo speelt Ferdinand Binnendijk Beethoven op mandoline, Vincent van Amsterdam op accordeon en Izhar Elias op gitaar. "En niet te vergeten het StarkLinneman jazzcombo die jazzbewerking van Beethoven uitvoert," voegt Engel toe.

Het Congres danst…
Vier trompettisten bazuinen de opening vanaf de Wijnhuistoren, muzikaal ondersteund door stadsbeiaardier Frans Hagen op het carillon. 's Avonds volgt het spectaculaire openingsconcert met een gekostumeerd bal in de Hanzehof Buitensociëteit: Het Congres danst. Engel: "We plaatsen Beethoven in de historische context van het jaar 1814 in Wenen waar de groten van Europa bijeenkwamen om zich te buigen over de toekomst van Europa. Beethoven werd door de hoogwaardigheidsbekleders gevraagd muziek te componeren. Napoleon was verslagen, het volk in revolutie en ondertussen vermaakte de elite zich met bals en partijen. Beethoven had medelijden met 'het volk', maar sympathiseerde ook met het puissant rijke aristocratische milieu in Wenen, waarmee hij zijn geld verdiende om te kunnen leven." Deze historische situatie vormt het decor voor een avond vol muziek en dans door het Apollo Ensemble en de historische Dansgroep STOUD. Geheel in stijl, op oude instrumenten en met originele kostuums. Engel: "Uiteraard gaan aan het eind de stoelen aan de kant gaan en mag iedereen meedansen."

Kinderprogramma
Voor elk wat wils tijdens het Beethoven Festival. Zelfs aan de kinderen is gedacht. "Engel: "Sabine Custers, een jong aanstormend talent uit Zutphen heeft een eigen kinderprogramma. Zij geeft op de markt een uitvoering met dans, beweging en licht." Ook de tarieven zijn relatief laag en zijn er zelfs enkele concerten gratis te bezoeken. Engel: "We willen zoveel mogelijk mensen bereiken en kennis laten maken met Beethoven en muziek. Beethoven is voor iedereen en van alle tijden."

Kijk voor meer informatie, programma en kaarten op de website.


www.beethoven-festival.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant