Afbeelding

Column Paul Bombeld - Literaire Achterhoek

Algemeen

Regelmatig komen er bezoekers in de winkel die mijn schrijfkunsten in dit weekblad erg weten te waarderen. En een enkele keer wordt het idee geopperd om de columns in een boekwerkje te verzamelen en uit te geven. Mij niet gezien, de columns zijn leuk voor in de krant, maar een boekje gaat me te ver. En aan bekende schrijvers uit de regio kan ik zeker niet tippen.
Dat er best veel bekende schrijvers in en rond Zutphen hebben gewoond blijkt uit het boekje 'Een literair portret van de Achterhoek'. Dit boek kreeg ik van een klant aangeboden om even te lezen. En er ging een wereld van bekende en onbekende auteurs voor me open. Zo woonden er begin vorige eeuw op de Zaadmarkt in Zutphen de zusjes Engelbert. Lite Engelbert schreef onder het pseudoniem L.E. twee romans die zich in Zutphen afspelen. Ze gebruikte daarin veel straatnamen als Proostdijsteeg, Hofstraat, Oude Wand en het 's Gravenhof. Haar zus Jo schreef onder het pseudoniem Ignatia Lubeley romans en novelles.

Tussen Eefde en Warnsveld ligt huize De Voorst. Dit Achterhoekse Versailles stond model voor het kinderboek met de titel 'De tweeling van het kasteel' van R.B. Doevendans. Het boek gaat over de jongetjes Rob en Peter die gaan verhuizen naar een echt kasteel waaronder een schat zou liggen. In Gorssel woonde aan de huidige Joppelaan Peter Andriesse die boeken schreef die zich in het dorp afspeelden.
In Warnsveld aan de Anjerlaan 16 woonde tot 1960 de dichter Paul Rodenko. In Warnsveld zocht hij rust in zijn eigen tuin en in de bossen rondom het dorp. De zomers waren geweldig, maar de wintermaanden ervaarde hij als verschrikkelijk. Dat was de reden dat hij in 1960 naar de Rozenhoflaan 16 in Zutphen verhuisde waar hij tot zijn dood woonde. En zo hebben we nog wel meer bekende auteurs die in de regio wonen of woonden zoals Henk Hofland, Arno Bohlmeijer, Adriaan van Dis en natuurlijk Matthijs van Nieuwkerk. Laatst zagen we hem nog heerlijk in het zonnetje zitten op zijn terras toen mevrouw Bombeld en ik een wandeling maakten.

En een van de bekendste is natuurlijk Ida Gerhardt. Zij schreef in 1980 het gedicht 'Dolen en Dromen' dat in zijn geheel een soort wandeling door Zutphen is. Ida Gerhardt is gestorven in Warnsveld, maar heeft bijna twintig jaar aan de Deventerweg 120 in Eefde gewoond. Haar huis wordt nu nog regelmatig door bewonderaars gefotografeerd en haar naam leeft nog steeds voort in de Ida Gerhardt Poëzieprijs die tweejaarlijks in Zutphen wordt uitgereikt. Volgende week vrijdagavond 18 maart vindt de negende editie plaats in de prachtige Buitensociëteit in Zutphen. Ik zou zeggen, neem vooral een kijkje.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant