Werkbezoek van demissionair minister Helder aan GGNet in Warnsveld. Foto: Patrick van Gemert/Zutphens Persbureau

Werkbezoek van demissionair minister Helder aan GGNet in Warnsveld. Foto: Patrick van Gemert/Zutphens Persbureau

Minister Helder op werkbezoek bij GGNet in Warnsveld

Zorg

WARNSVELD - Conny Helder, minister van Langdurige Zorg en Sport, bracht maandag een bezoek aan de hoofdlocatie van GGNet in Warnsveld. Hier sprak ze met verschillende medewerkers en samenwerkingspartners uit de regio over herstel, inclusie van mensen met een mentale kwetsbaarheid en over hoe we zorg toekomstbestendig, betaalbaar en laagdrempelig houden. Conclusie was dat je dit alleen samen voor elkaar kunt krijgen. Met lokale en regionale zorgaanbieders, gemeenten en welzijnsorganisaties, en in samenhang met het landelijke beleid en ondersteuning.

De minister bezocht verschillende afdelingen op het GGNet terrein, waaronder Intensieve Vervolgbehandeling Warnsveld en het Herstelcentrum. Hoe houd je regie op je eigen leven als je een mentale kwetsbaarheid hebt en hoe blijf je verbonden met en onderdeel van de maatschappij? De minister sprak hierover met enkele ervaringsdeskundigen die nu zelf in de geestelijke gezondheidszorg werken. Ook deelde ze een eigen ervaring van hoe het vroeger ging: “Als iemand iets had, werd die al snel en vaak langdurig weggehaald uit huis. Nabijheid was er niet. Dat veroorzaakte zoveel spanning en dat doet wat met bijvoorbeeld hechting. Dat is ook een belangrijke reden om te kijken of en hoe mensen in hun eigen omgeving kunnen blijven met ambulante zorg. Hoe je contact houdt met je eigen context. Ook als het niet goed met je gaat.”

Waar staan we en hoe komen we verder?
Onderdeel van het gesprek was ook waar de regio Noord- en Oost-Gelderland nu staat in de landelijke geestelijke gezondheidszorgdoelen die staat beschreven het Integraal Zorgakkoord. Dit akkoord is ervoor bedoeld om de zorg goed, toegankelijk en betaalbaar te houden. Die opdracht lukt alleen door domeinoverstijgend tot oplossingen te komen die beter aansluiten bij de hulpvraag van de burger. De minister: “GGNet loopt voorop in het anders inrichten van de zorg, zoals we in het Integraal Zorgakkoord hebben afgesproken om de zorg voor iedereen goed, toegankelijk en betaalbaar te houden. Er wordt hier nauw samengewerkt met de huisarts en het sociaal domein, maar ook met 32 andere ggz-instellingen in de regio Apeldoorn-Zutphen. Door samen op zoek te gaan naar waar plek is, staan cliënten minder lang op de wachtlijst. Een hele mooie ontwikkeling.”

Verder benadrukte de minister dat beleid gaat helpen, maar dat het de mensen zijn die het moeten doen. En dat juist de ervaring die men in deze regio heeft heel helpend is bij de stappen die nog gaan volgen om te werken aan een mentaal veerkrachtige regio.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant