Remko Offringa, Germaine Goossens, Inge Slotboom en Elise Wiendels vieren het tienjarig jubileum van de Zwarte Markt. Foto: Liesbeth Spaansen
Remko Offringa, Germaine Goossens, Inge Slotboom en Elise Wiendels vieren het tienjarig jubileum van de Zwarte Markt. Foto: Liesbeth Spaansen

Zwarte Markt in Hengelo viert tienjarig jubileum

Economie

HENGELO – Het is een sterk concept: ondernemers die hun waren uitverkopen in één ruimte! Met dit idee startten Elise Wiendels (Schoenmode Hermans), Remko Offringa (HEMA), Inge Slotboom (Slotboom Tweewielers) en Germaine Goossens (Goossens Atomica) in 2013 in een sporthal in Veldhoek. Deze Zwarte Markt was een succes. Na vier edities verhuisde het evenement naar de hal van Aardappelhandel Wullink in Hengelo, waar begin februari de tiende editie wordt gehouden.

Door Liesbeth Spaansen

De eerste Zwarte Markt bood de vier ondernemers gelegenheid om hun overtollige voorraad voor een aantrekkelijke korting van de hand te doen. Eerder hield elke winkel voor zich apart een outlet. Door het samen te doen, kwam een andere dynamiek naar voren, wat heel goed werkt. Ook deze tiende editie is de organisatie met vol vertrouwen tegemoet gegaan. Zij kan ook dit jaar weer rekenen op een vaste kern van kraamhouders en er meldden zich weer nieuwe ondernemers aan met verschillende producten. “De variatie wordt ook steeds belangrijker”, vindt Germaine. “In de beginjaren was er vrij veel kleding, nu kunnen we dames én heren meer bieden. Het is meer voor het hele gezin geworden.”

“We zitten alweer vol, alle kramen zijn verhuurd”, zegt Remko Offringa enthousiast. “We zijn er trots op dat we dit elke keer weer redden”, vult Elise Wiendels aan. “We zijn begonnen als een pop-up in de sporthal in de Veldhoek en nu alweer jarenlang te gast bij Wullink in Hengelo. Daar zijn we zeer erkentelijk voor!” Het evenement moest twee jaren vanwege corona overgeslagen worden. “De Zwarte Markt werd erg gemist”, weten Elise, Remko, Inge en Germaine. “Maar nu vieren we het jubileum: tien jaar Zwarte Markt.”

Nieuw zijn onder andere een brownie-kraam, fotograaf en een jammaker. Verder wordt kindertrekkerkleding, outdoorkleding en schoenen geboden, fleece dierenartikelen en open haardhout. De lokale bierbrouwer komt opnieuw. Dit jaar is ook de kraam van een goed doel aanwezig. “Team BoWa haalt nog steeds geld op voor het KWF. Zij verkopen tulpen van Wesselink.”

Naast het winkelen is de Zwarte Markt een ontmoetingsplek. “Gezelligheid en ontmoeten staat voorop.” Aan de inwendige mens is ook gedacht. Jeugdclub Varssel zorgt voor de koffie en er zijn kramen voor friet, oliebollen en warme worst.

De organisatie blikt terug op tien jaar Zwarte Markt. Dieptepunt was toch wel het niet mogen organiseren tijdens de coronajaren. “Hoogtepunt was toen TV Gelderland kwam om een reportage te maken”, vindt Elise. Germaine vindt de samenwerking bijzonder. “Samen elk jaar iets organiseren. Dit werkt gewoon, het is leuk en gezellig en je kunt van elkaar op aan.”

“Dit jaar is het wel spannend”, moet Elise bekennen, “wanneer de aardappelen gerooid worden en de schuur leeg is. Daarom is er nooit een vast weekend in te plannen. We hebben dit jaar gekozen voor het eerste weekend in februari.”

De Zwarte Markt is op zaterdag 3 en zondag 4 februari bij Wullink aan de Banninkstraat 45 in Hengelo. Beide dagen geopend van 10.00 tot 16.00 uur. Entree 1,50 euro, vanaf twaalf jaar. Vanwege het jubileum is er een deel-en-win-actie! Houd hiervoor Facebook in de gaten.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld