Duidelijke boodschap op een spandoek bij restaurant 't Ooievaarsnest. Foto: Sander Grootendorst
Duidelijke boodschap op een spandoek bij restaurant 't Ooievaarsnest. Foto: Sander Grootendorst

‘Als sprinkhanen komen ze Warken leegvreten’

Zakelijk

WARKEN – Bewoners van de buurtschap Warken hebben de gemeenteraad van Zutphen klip en klaar uitgelegd dat de vestiging van een McDonald’s aan de Lochemseweg onacceptabel is. Woordvoerders van de verschillende politieke partijen lieten blijken dat zij eveneens tegenstander zijn van de plannen van het fastfood-restaurant.

Door Sander Grootendorst

Drie Warkenaren meldden zich donderdagavond in de Burgerzaal, waar ze van de gelegenheid gebruik maakten de raad op de hoogte te brengen van hun grote zorgen. Ook Anja Kuiken, secretaris van Dorpsraad Warnsveld, voerde het woord. Het landelijke Warken bevindt zich direct ten oosten van het dorp Warnsveld. Kuiken wees op de scheve ontwikkeling van leegstand in winkelcentrum Dreiumme, terwijl er dan wel een hamburgerketen in Warken zou komen “waar de gemiddeld wat oudere dorpsbewoner niets aan heeft”. Bovendien ontstaat concurrentie voor de snackbar en het sushi-restaurant in de Dreiumme, aldus Kuiken.

De overige sprekers gingen in op de onveilige verkeerssituatie en op het gezondheidsaspect. McDonald’s wil het huidige eetcafé ’t Ooievaarsnest – restaurant met ‘belangrijke buurtfunctie’ – vervangen door een nieuw wegrestaurant (met ‘McDrive’). Volgens buurman Maarten de Vos is daar verkeerstechnisch simpelweg geen ruimte voor. “U moest een weten hoe vaak we nu al opschrikken doordat er weer een ongeluk is gebeurd.” De provinciale weg naar Lochem wordt druk bereden, daarnaast is er een ventweg waar fietsers en landbouwverkeer gebruik van maken. “Het is voor verkeersdeelnemers heel moeilijk hier snelheden goed in te schatten.” Een McDonald’s trekt naar verwachting nog veel meer verkeer.

GroenLinks-raadslid Martine Westerik merkte op dat Warken ook nog te maken krijgt met het geplande bungalowpark verderop aan de Warkenseweg (zijweg van de Lochemseweg). Daarop zei De Vos: “We hebben het gevoel dat er een stel sprinkhanen op ons afkomt om de boel leeg te vreten.” 

Het woord ‘vreten’ sloot aan bij wat inspreekster Ineke Hietbrink te berde had gebracht. De Warkense is wijkverpleegkundige in Zutphen en Warnsveld. “Al dertig jaar. En in die tijd is het aanbod aan fastfood gigantisch gegroeid. Ondertussen rijzen de kosten van de zorg de pan uit.  Het verband tussen voeding en gezondheid staat vast. Om het zorgstelsel betaalbaar te houden, ontkom je niet aan preventie. Je moet echt voorkomen dat er wéér een restaurant bijkomt, anders is het vechten tegen de bierkaai.” Jongeren zullen de verleiding om even naar de Mac te gaan niet kunnen weerstaan. “Zo werkt het puberbrein.” Volgens Hietbrink is het wettelijk mogelijk dat een gemeente een plan zoals dit tegenhoudt met de gezondheid van de inwoners als reden.

In een persbericht lieten burgemeester en wethouders al weten een McDonald’s in Warken ‘onwenselijk’ te achten. Ook als het aan de raad ligt, komt het restaurant er niet, zo werd donderdag op het Sprekersplein duidelijk. Het is aan het college om het ingediende plan officieel te toetsen.
De gemeenteraad gaat gevolg geven aan de uitnodiging van Warkenaar De Vos om een kijkje te nemen in de buurtschap en belangrijke thema’s als verkeersveiligheid te bespreken.
De door de buurt opgezette petitie tegen de komst van een McDonald’s is bijna 2.900 keer ondertekend. Volgens de buurt niet alleen door Zutphenaren en Warnsvelders, maar ook door inwoners van Lochem en Vorden.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant