Schnitzelrestaurant 't Ooievaarsnest aan de Lochemseweg. Foto: Sander Grootendorst

Schnitzelrestaurant 't Ooievaarsnest aan de Lochemseweg. Foto: Sander Grootendorst

Buurt fel gekant tegen komst McDonald’s in Warken

Zakelijk

WARKEN – De vestiging van een McDonald’s aan de Lochemseweg in de buurtschap Warken is een slecht idee. Dat vinden niet alleen de omwonenden, maar ook een groot aantal inwoners van Zutphen en Warnsveld. Een zondagavond opgezette online-petitie tegen de komst van het fastfood-restaurant was dinsdag bij het ter perse gaan van deze krant al ruim 2.800 keer ondertekend.

Door Sander Grootendorst

Een McDonald’s plus een McDrive op deze plek (Lochemseweg 16) zou het einde betekenen van het restaurant dat daar nu zit, ’t Ooievaarsnest, plaatselijk ook bekend als de Timmerie, omdat het vroeger een boerderij met timmermanswerkplaats was. ’t Ooievaarsnest neemt driehonderd vierkante meter in beslag, McDonald’s wil naar meer dan het dubbele. “Daarmee blijven ze net binnen de grens van wat officieel mag”, zegt buurtbewoonster Chantal Groot Kormelink, een van de initiatiefnemers van de petitie. “Ze pakken het natuurlijk heel professioneel aan.” Juridisch gezien houdt McDonald’s zich in zijn aanvraag precies aan de regels, dus daar valt weinig tegen te beginnen. Al had de buurt het wel zo netjes gevonden als zij vooraf op de hoogte zou zijn gesteld van de plannen. “Nu kwamen we er bij toeval achter. In eerste instantie lees je alleen dat een restaurant een aanvraag heeft gedaan. Deze locatie heeft een horecabestemming, dus in principe is dat prima. Pas als je de stukken opvraagt, zie je dat het om een McDonald’s gaat. Dan wordt het een ander verhaal.”

De buurt denkt sterke troeven in handen te hebben om de vestiging van de fastfood-gigant te kunnen voorkomen. Groot Kormelink: “Er zijn heel uiteenlopende argumenten. Sommige mensen zeggen bijvoorbeeld: de gemeente heeft gezondheid in haar beleid staan, dan moet je niet willen meewerken aan de komst van een fastfood-restaurant. Er fietsen hier veel scholieren langs… En dan heb je de natuur. Zoveel mooi buitengebied heeft Zutphen niet. Er zitten hier uilen, en ’s avonds is het gewoon nog stil en donker.”

Buurtfunctie
Het huidige restaurant heeft bovendien een duidelijke buurtfunctie, zegt Groot Kormelink. “We zijn er altijd op oudejaarsdag en houden er onze nieuwjaarsbijeenkomst. Mensen uit de buurt komen er biljarten of een kaartje leggen. In een McDonald’s doe je dat niet, daar heb je een totaal andere sfeer.”

Een wezenlijk punt voor de buurtbewoners is de verkeersveiligheid. “Over de parallelweg rijdt landbouwverkeer – je hebt hier veel agrarische bedrijven – en er komen heel veel fietsers langs. Wielrenners, mountainbikers, toeristen... We wonen hier nu vijf jaar en dat valt echt op. Als je wilt afslaan van de drukke hoofdweg moet je heel goed uitkijken voor het langzame verkeer op de parallelweg. We hebben al meerdere keren assistentie verleend bij ongelukken. Een McDrive erbij, dat wordt een drama.”

Het doet de Warkenaren goed dat ze niet alleen staan in hun bezwaren. Dat valt op te maken uit de adressen van de ondertekenaars van de petitie. En ook uit de vele reacties op internet na een eerdere publicatie in de Stentor. Alle door Groot Kormelink genoemde argumenten komen voorbij. Sommigen laten weten niet zozeer tegen een vestiging van een McDonald’s net buiten stad en dorp te zijn, maar ze vinden de locatiekeuze onlogisch. 

De buurtbewoners gaan de kwestie aankaarten bij de gemeenteraad. Ze maken daartoe donderdag gebruik van de inspraakmogelijkheid op het zogenoemde ‘sprekersplein’ in de Burgerzaal.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant