Kim Stiekema van Theaterwerkplaats de Rode Hoed op de nieuwe locatie aan de Isendoornstraat 22. Hier heeft zaterdag 25 juni het Zomerhoeden Festival Plaats. Foto: Nelleke Stephanus

Kim Stiekema van Theaterwerkplaats de Rode Hoed op de nieuwe locatie aan de Isendoornstraat 22. Hier heeft zaterdag 25 juni het Zomerhoeden Festival Plaats. Foto: Nelleke Stephanus

Theaterwerkplaats De Rode Hoed pakt flink uit bij jubileumviering

XInterviews & Achtergrond

ZUTPHEN -  Met het voor iedereen toegankelijke Zomerhoeden Festival viert Theaterwerkplaats de Rode Hoed zaterdag 25 juni op bijzondere wijze zijn 10-jarige bestaan. Dit gebeurt in en bij het schoolgebouw aan de Isendoornstraat 22, dat sinds januari het nieuwe onderkomen is van de theaterwerkplaats voor mensen met een dagbestedingsindicatie. Bezoekers kunnen tijdens het festival diverse optredens en exposities verwachten en lekkernijen kopen bij de opgestelde foodtrucks. Talamini is ook aanwezig.

Door Rudi Hofman

De verhuizing van de Marspoortstraat naar de oude Vrije School aan de Isendoornstraat kwam misschien sneller dan verwacht, maar Rode Hoed-eigenaar Kim Stiekema was en is er niet minder blij om: “De oude ruimte was wat smal en nu huren we voor minimaal drie jaar twee lokalen en hebben we een eigen ingang en hal. We hebben meer ruimte dan voorheen en dat is fijn omdat we sinds kort op zowel maandag als dinsdag twee groepen hebben.” 

Op maandag maken de Toneelgroep en de Vleugels (’een inclusieve groep voor mensen met en zonder autisme’) gebruik van de theaterwerkplaats en op dinsdag geldt dit voor de Toneelgroep en Muziekgroep. Op andere dagen biedt De Rode Hoed onder meer ruimte aan de Filmgroep. Er zijn concrete plannen voor het opzetten van een groep voor Gebarentheater (voor doven en slechthorenden). 

Gevarieerd programma
Het Zomerhoeden Festival belooft een zeer leuk en gevarieerd evenement te worden. Oprichter Louk Hamer, die per 1 september 2020 het stokje overdroeg aan Kim Stiekema, is zaterdag om 14.00 uur getuige van de feestelijke opening van de nieuwe locatie. Daarna volgen op een buitenpodium talrijke optredens van artiesten en groepen uit het Zutphense. Een kleine greep: Mars Bentum verzorgt twee dansoptredens, sportschool Spot On City Gym (die een speciale groep voor mensen met autisme heeft) verzorgt twee proeflessen, het Zutphen Zingt Werelds Koor, waarin onder anderen vluchtelingen zitten, brengt ‘Grenzeloze’ muziek en The Band van De Rode Hoed laat ook van zich horen. Het WALHALLAb, de unieke leer- en werkplaats in Zutphen, daagt bezoekers uit mee te doen aan creatieve activiteiten.

In het schoolgebouw is een doorlopende expositie van de Vleugelsgroep te bekijken. Stiekema legt uit dat de groepsleden hoofdzakelijk schilderwerken - waarvan een aantal multimediaal - hebben gemaakt. Ze hebben ook een eigen idee uitgewerkt: creatieve foto’s maken met zichzelf in de hoofdrol gebaseerd op werken van oude meesters: “Dat heeft heel verrassende resultaten opgeleverd.”

Prikkelarme tent
De doelgroep van de theaterwerkplaats heeft vaak moeite met een omgeving die hun zintuigen te veel prikkelt. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor mensen die kampen met niet-aangeboren hersenletsel. In verband met het drukke programma zorgt de organisatie zaterdag ook voor de aanwezigheid van een prikkelarme tent waarin iedereen die daar behoefte aan heeft in alle rust en stilte weer tot zichzelf kan komen.

De entree voor het Zomerhoeden Festival is gratis. Bezoekers kunnen voor eten en drinken bonnen kopen. Er is ook merchandise van De Rode Hoed te koop waaronder hoodies, vesten en shirts met daarop het logo van de theaterwerkplaats. Het evenement duurt van 14.00 tot 19.00 uur en, zoals eerder gemeld, is iedereen van harte welkom!

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld