Bij Museum Buurtspoorweg kan van april tot en met oktober weer worden getreind met bijzondere stoomlocomotieven. Foto: Noah van Kipshagen

Bij Museum Buurtspoorweg kan van april tot en met oktober weer worden getreind met bijzondere stoomlocomotieven. Foto: Noah van Kipshagen

Noah van Kipshagen

Tijdreis in bus trein of tram met Nationale Stoomtreindag

Vervoer

Extra veel nostalgische ritten, voertuigen en gasten uit het verleden

HAAKSBERGEN - Hemelvaartsdag staat landelijk al jaren bekend als ‘Nationale Stoomtreindag’. Ook bij Museum Buurtspoorweg viert men deze dag én worden verschillende rijvaardige stoomlocomotieven onder stoom gezet. Donderdag 9 én vrijdag 10 mei rijden deze stoomtreinen volgens een extra uitgebreide dienstregeling. Dat is nog niet alles, want ook dit jaar is het thema ‘Vervoer van Vroeger’. Zo kunnen bezoekers naast een nostalgische stoomtreinrit ook een rit maken in een historische bus en een ouderwetse paardentram. Al deze vormen van vervoer van vroeger zijn samengebracht in een uitgebreidere dienstregeling. De liefhebbers kunnen dus een reis terug in de tijd maken!

Elk uur een stoomtreinrit, bijzondere bustochten en maar liefst tien ritten per dag met de paardentram, dit alles door het prachtige buitengebied tussen Haaksbergen en Boekelo. Het staat allemaal op het programma op donderdag 9 en vrijdag 10 mei. Daarnaast zijn op beide stations verschillende historische vervoersmiddelen te bewonderen. Bijzondere vrachtwagens, nostalgische trekkers, authentieke (stads)bussen en natuurlijk de eigen unieke collectie historisch spoorwegmaterieel van het museum. Daarnaast is Transit Oost vertegenwoordigd, met de bijzondere T-Ford-bus, Krupp-bus én ook de Bedford-vrachtwagen komt mee.
Om het plaatje compleet te maken is er beide dagen bezoek van reizigers uit het verleden. De Tijdreizigers zijn te gast en maken graag een praatje met de bezoekers.

Een bezoek aan Museum Buurtspoorweg is een feest voor jong én oud. Kinderen leren spelenderwijs alles over stoomtreinen tijdens een speurtocht met Jack de Kat, waarbij ze onderweg leuke spellen en opdrachten tegenkomen. Tijdens de speurtocht komen ze overal in het museum. In de locomotievenloods, in de werkplaats én in de ploegkeet. Zo ontdekken ze alles over de boeiende geschiedenis van Museum Buurtspoorweg én ervaren ze wat het is om een echte machinist of conducteur te zijn.
In de museumloods op station Boekelo maakt men kennis met de miniatuurwereld van Enschede Zuiderspoor en zijn in de filmwagen prachtige oude, trein-gerelateerde beelden uit de regio te zien. Op station Haaksbergen kunnen de bezoekers in stationsrestauratie De Goederenloods terecht voor een verse kop koffie of fris met wat lekkers, terwijl kinderen zich vermaken aan de speeltafel, met een kleurplaat of een selfie maken, verkleed als conducteur of machinist.

Restauratieprojecten
Beide dagen is de treinenwerkplaats op station Haaksbergen geopend. Hier wordt een blik geboden op een aantal bijzondere restauratieprojecten, zoals de TET1, de allereerste tram die in Enschede reed omstreeks 1908. Ook lokaalspoorrijtuig NS C1820 is te bewonderen. Een aantal enthousiaste vrijwilligers zijn hierbij aanwezig om tekst en uitleg te geven over het restauratietraject. Neem een kijkje achter de schermen en ontdek wat er allemaal komt kijken bij het behoud en onderhoud van het unieke materieel.

Station Haaksbergen is geopend vanaf 09.00 uur, station Boekelo opent haar deuren vanaf 10.00 uur. Treintickets zijn online verkrijgbaar via www.museumbuurtspoorweg.nl/rijdagen of op de dag van het bezoek aan het loket. Alle informatie en de dienstregelingen voor beide dagen zijn te vinden op de website van Museum Buurtspoorweg.


museumbuurtspoorweg.nl

Naast een nostalgische stoomtreinrit kan men ook een rit maken in een historische bus of een ouderwetse paardentram. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant