Brigiet Bluiminck en Berthil van den Brink zijn de initiatiefnemers van het boek '100 Highlights van Zutphen'. Dit is vanaf heden te koop en kost 12,50 euro. Foto: Berthil van den Brink
Brigiet Bluiminck en Berthil van den Brink zijn de initiatiefnemers van het boek '100 Highlights van Zutphen'. Dit is vanaf heden te koop en kost 12,50 euro. Foto: Berthil van den Brink

Historie Zutphen komt tot leven in boek over honderd monumentale hoogtepunten

  Toerisme

ZUTPHEN - Zutphenaren en toeristen die geïnteresseerd zijn in het rijke en gevarieerde aanbod van monumenten in de gemeente Zutphen, hebben er met ‘100 Highlights van Zutphen’ een handzaam naslagwerk bij. De makers van Zutphense Pracht, Brigiet Bluiminck en Berthil van den Brink, kwamen met het initiatief voor dit boek. 

Door Rudi Hofman

Bluiminck, hoofdredacteur van Zutphense Pracht: “Berthil liet me enkele jaren geleden een boekje zien over de mooiste monumenten in Dordrecht. Dat vond ik zó leuk. Ik dacht: dit wil ik ook voor Zutphen.” Vervolgens bleef dit idee lang op de plank liggen. 

In 2021 bestaat het twee keer per jaar verschijnende magazine Zutphense Pracht tien jaar. Bluiminck greep dit jubileum aan om samen met de Historische Vereniging Zutphen het boek te realiseren en een Zutphense versie te maken van ‘project-Dordrecht’. 

Tour de force
“Nu is het moment dacht ik. Ik vind ook dat Zutphen dit verdient”, zegt de auteur en samensteller van het boekje. Nadat het Erfgoedcentrum Zutphen, het Wijnhuisfonds, Stichting Zutphense Pracht en de Historische Vereniging Zutphen elk een financiële bijdrage hadden toegezegd, begon Bluiminck afgelopen voorjaar met deze tour de force.

De Zutphense, die ook journalist en tekstschrijver is, maakte een lijst van de in haar ogen honderd mooiste monumenten en historische locaties in de gemeente en legde deze daarna voor aan diverse betrokkenen onder wie Bini Jansen en Adriaan van Oosten van de Historische Vereniging Zutphen. Die viert dit jaar haar veertigjarig bestaan.

Hele gemeente
“De eerste tachtig hoogtepunten had ik zo bij elkaar, maar daarna werd het best lastig. Op advies van Adriaan heb ik bijvoorbeeld het oude gemeentehuis in Warnsveld toegevoegd. Warnsveld is uiteraard goed vertegenwoordigd, maar het voormalig gemeentehuis mocht, juist vanwege het historische verhaal, niet ontbreken. Het is nadrukkelijk een boekje met highlights uit de hele gemeente. Vandaar dat ook Museum Boer Kip en De IJsselstroom (voormalige stoomwasserij, red.) in De Hoven erin staan”, zegt Bluiminck.

Het zijn bijna allemaal gemeentelijke en rijksmonumenten die in het boek zijn opgenomen. Uitzonderingen hierop zijn onder meer de voormalige jeugdgevangenis en de Beukerstraat, Laarstraat en Spittaalstraat die vanwege hun historische betekenis en uitstraling ook de ‘Top 100’ hebben gehaald. 

Bluiminck benadrukt dat zij alle hoogtepunten op willekeurige volgorde een plek heeft gegeven en beschreven. Van een rangorde is geen sprake. In het boek komt ook in vogelvlucht de geschiedenis van Zutphen aan bod.

Persoonlijk is de auteur/samensteller zeer onder de indruk van onder meer De Librije, de in de zestiende eeuw gebouwde, zeer zeldzame kettingbibliotheek in de Walburgiskerk en de sinds 1983 als openbare bibliotheek dienstdoende Broederenkerk. Deze kloosterkerk stamt uit begin veertiende eeuw.

Verhalen
“Als ik naast of in zo’n indrukwekkend pand sta, voel ik me vaak zo nietig. Ik besef dan dat al die imposante en vaak hoge gebouwen er al eeuwen staan en dat ze er na mijn dood ook nog - hopelijk - heel lang zullen zijn. Mijn ervaring is, dat als je de verhalen over die indrukwekkende panden kent, ze dan ook echt tot leven komen en de stad nog mooier wordt dan hij al is”, zegt Bluiminck.

Met dit boekje hoopt de auteur de lezer dit ook te laten ervaren: “Ik heb geprobeerd het zo te schrijven dat het en voor (oud-)inwoners van de gemeente Zutphen en voor toeristen leuk en interessant is.” 

Brigiet Bluiminck heeft al het werk beslist niet alleen gedaan. Zij dankt haar kritische meelezers Bini Jansen, Adriaan van Oosten en stadsarcheoloog Michel Groothedde, haar projectpartner, vormgever en fotograaf Berthil van den Brink, Jos Böhmer die vrijwel alle foto’s voor ‘100 Highlights van Zutphen’ voor zijn rekening nam en haar zus Nathalie die ook journalist is en zich in haar zomervakantie ontfermde over de eindredactie. 

Verkoopadressen
‘100 Highlights van Zutphen’ is voor 12,50 euro te koop bij onder meer Boek en Buro van den Brink, Van Someren & Ten Bosch, Primera Zutphen, Readshop Warnsveld, de VVV en in de Walburgiskerk. Ook is hij verkrijgbaar via www.uitgeverijzutphen.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden