Loes ten Dolle nummer 22 van D66

Loes ten Dolle nummer 22 van D66

Eigen foto

Achterhoekse kandidaten kijken terug op de verkiezingen

Politiek

ACHTERHOEK – Nu de voorlopige uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen bekend is, kijken een drietal Achterhoekse kandidaten terug op de verkiezingsuitslag en wat dit voor hen betekent.   

Door Guus Helle

Matthijs ten Broeke en Debbie van Dijk uit Zutphen, partners van elkaar en allebei lid van de SP, hebben hun hoop aan een Tweede Kamerzetel voorbij zien gaan. Beiden beschrijven hun eerste reactie als ‘teleurstellend’ na het zien van de 5 zetels die de SP heeft behaald. Ten Broeke: “Het voelt wrang. Ten eerste wat betreft het aantal behaalde zetels, maar ook de overwinning van de andere partijen”. “We hadden op meer gehoopt”, vult Van Dijk aan, “deze uitslag laat zien dat mensen klaar zijn met de VVD-politiek. Veel mensen hebben het slechter gehad vorig jaar en hebben een duidelijke stem uitgebracht tegen de gevestigde orde. Jammer dat de stemmen niet naar de SP zijn gegaan”.  

Toch kwam het lage zeteltal van de SP niet geheel als verrassing, Ten Broeke: “We hadden niet gerekend op grote winst, we hebben ook de peilingen gezien. Hierdoor is het een minder harde klap”. Beiden zeggen nog veel strijdlust te voelen. Van Dijk legt uit dat de kracht van de SP ligt in de wijk en in de buurten: “We zijn niet alleen maar gericht op het parlement, de provincie of de gemeenteraad, wij zijn ook sterk in buitenparlementaire acties. Zo hebben we voor elkaar gekregen dat de sluiting van ziekenhuizen in de regio onder de aandacht is van de landelijke politiek. Dus zelfs met weinig zetels lukt het om het publieke debat te bepalen”. Ten Broeke vult aan: “We zijn niet verslagen na één verkiezingsuitslag”. 

Voor henzelf verandert er weinig, ze gaan door met hun werk en blijven zich inzetten voor hun partij en voor de regio. Zij als assistent van SP-fractievoorzitter Lilian Marijnissen, hij als medewerker van de Woonbond.  

Optimisme 
Loes ten Dolle, geboren en getogen in Winterswijk en actief voor D66 op lokaal en provinciaal niveau, benadrukt vooral de goede campagne die haar partij heeft gevoerd: “We hebben het optimisme benadrukt. Ik ben trots op wat we hebben bereikt”. Ze hoopt dat de kwesties die haar aan het hart gaan, waaronder klimaatverandering, aandacht krijgen in het volgende kabinet: “Bij een coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB moet dit nog blijken, maar het is te vroeg om hierover te speculeren”.  

Een eigen zetel in de Tweede Kamer laat op zich wachten, maar voor Ten Dolle hoort dit bij de democratie: “Uiteraard had ik gehoopt op een betere uitslag, maar de kiezer heeft altijd gelijk”. Ten Dolle zegt haar huidige werk als lerares en lid van de D66-fracties in Winterswijk en de Provinciale Staten voort te zetten. 

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld